Пикът на коронавируса ще настъпи след 10-14 дни

15:49, 03 фев 20 25 2885 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пикът на разпространението на новия коронавирус в Китай ще настъпи след 10-14 дни, прогнозира ръководителят на специалната комисия на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР Чжун Наншан, предаде БТА.

"Предполагаме, че пикът на коронавируса от новия тип ще настъпи до 10-14 дни. Ние, както и преди, трябва да засилваме профилактичните мерки за ограничаване на разпространението му и бдителността ни не трябва да отслабва" заяви Чжун Наншан. Той изтъкна, че на сегашния етап разпространението на коронавируса се намира все още в стадий на растеж.

Общият брой на заразени с коронавирус в 24 страни по света вече надмина 17 000, като последните данни показват, че от смъртоносния вирус досега са починал 362-ма.

361 са вече смъртните случаи от коронавируса в Китай

Хонконг обяви, че временно затваря 10 от общо 13-те пропускателни пункта с континентален Китай, за да спре разпространението на новия коронавирус.

В Италия във военновъздушна база до столицата Рим пристигна самолет с близо 60 души, евакуирани от град Ухан. Те ще бъдат поставени под карантина за 2 седмици. Един от италианците, които е трябвало да се качи в самолета, е останал в Ухан, защото е имал висока температура. В Италия вече бяха регистрирани два случая на зараза, като става дума за китайски туристи в Рим. Вчера италианският министерски съвет обяви заради коронавируса извънредно положение, което ще продължи шест месеца,

Специален полет на авиокомпания "Куонтас" докара от Ухан в Австралия и 270 австралийски граждани. Пътниците, сред които и десетки деца, ще бъдат изследвани и после с военни самолети ще бъдат отведени в зоните за карантина на остров Кристмас в Индийския океан. Там ще остана 14 дни. В Австралия бяха потвърдени 12 случая на зараза.

Чешкият премиер Андрей Бабиш, чиято страна по-рано днес обяви, че от 9 февруари спира
временно полетите до Китай, каза, че преди това около 100 чешки граждани ще могат да се върнат от Китай в родината си.

Българите от Ухан са с отрицателен резултат за коронавирус

Китай започва клинични тестове на лекарство, произведено от американската биотехнологична компания Gilead Sciences Inc, за лечение на коронавирус. Говорител на Болницата за приятелство между Китай и Япония (China-Japan Friendship Hospital ) в Пекин потвърди пред агенция Блумбърг, че медицински екип започва изпитания на лекарството върху заразени с коронавирус болни. Други китайски медицински центрове пък съобщават, че с лекарството ще бъдат тествани 270 пациенти в град Ухан, които са заразени от смъртоносния вирус.

В същото време стана тайландски лекари са постигнали успех при лечението на тежки случаи с новия коронавирус, като прилагат коктейл от лекарства за грип и СПИН.  Първоначалните резултати показват значително подобрение на пациентите 48 часа след прилагане на лечението.

Новият подход при терапията на пациенти с коронавирус е довел до подобряване на състоянието им, съобщават лекари от болница „Раджавити“ в Банкок. Сред пациентите им е и седемдесетгодишна китайка от Ухан, откъдето започна разпространението на вируса. Тя била диагностицирана преди десет дни.

Терапията, която тайландските лекари прилагат, е комбинация от два препарата срещу вируса ХИВ и едно лекарство против грип в големи дози.

В Тайланд има 19 потвърдени случая на зараза с новия коронавирус. Осем от тях са се подобрили и са изписани, а единадесет остават в болница.

Британският производител на лекарства "ГлаксоСмитКлайн" обяви междувременно, че заедно с Коалицията за иновации в епидемична готовност ще работят за създаване на ваксина срещу коронавируса 2019-nCoV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама