„Петя на моята Петя“ открива ХХIV София Филм Фест

12:26, 03 фев 20 / Култура 25 2171 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият български филм „Петя на моята Петя“, посветен на спомена за Петя Дубарова, ще открие XXIV София Филм Фестна 12 март в Зала 1 на НДК.

Лентата носи заглавието на разказа на поетесата Петя на моята Петя“. Режисьор е Александър Косев. Сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

Това е филм-изповед, провокиран както от стиховете на Дубарова, така и от позабравените тийнейджърски идеали и вярвания на създателите му, от факта, че случилото се с нея преди почти 40 години се случва и днес - никой не може да победи в битката срещу системата, но това не означава, че трябва да спрем да опитваме, смятат създателите на филма.

"С Валентина Ангелова сме сред многото и големите почитатели на Петя Дубарова...У мен отдавна тлееше мисълта, че за нея трябва да се направи още нещо. Че е позабравена…", обясни другата сценаристка Нели Димитрова.

Свързват се със сестрата на Петя – Елица, обясняват замисленото и получават разрешение.

Биографията ѝ се знае. Целта беше да дадем различните гледни точки към нейната личност. Петя Дубарова присъства, но филмът не е биографичен. Това е нашият поклон към нея, разказва Димитрова.

Подходът в създаването на филма „Петя на моята Петя“ е да свърже бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата - както е представена във филма - мъдра и митична.

 

Кинотворбата поставя много въпроси - ако останеш завинаги на 17 и запазиш своите идеали, това спасява ли те от възможността да се превърнеш в скучен възрастен; как се справяш с разочарованието от любовта; дали може да се предадеш, въпреки стремежа да се бориш, или трябва да продължаваш, независимо от всичко... Съвременната Петя трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта - дали да избере живота или да последва любимата си поетеса Петя Дубарова…

Снимка: София Филм Фест

Филмът е заснет за по-малко от месец в Бургас. Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова, Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов. Много от актьорите, които участват, са родени и свързани с родния град на Петя Дубарова, включват се и близо 500 жители на града като статисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама