Евакуираните от Ухан българи вече са у дома

21:45, 02 фев 20 25 3702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двамата български граждани, заявили, че искат да напуснат китайския град Ухан във връзка с разпространението на новия короновирус, пристигнаха от Франция в България, съобщиха от външното ни министерство.

Те кацнаха на летище „София“ на борда на военно-транспортния самолет „Спартан“, придружени по време на полета от екип на Военно-медицинска академия. 

Те са настанени в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

И двамата са в добро здравословно състояние. Те се намират в стаи със специален достъп, като няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици, обясни полковник доцент Георги Попов – началник на Катедрата по инфекциозни болести.

Евакуираните българи от Китай ще бъдат транспортирани със „Спартан”-а

Днес следобяд българите пристигнаха от Ухан в град Истр, Франция, на борда на френски самолет, с който в рамките на общоевропейска операция от Ухан бяха изведени 251 души от различни националности.

Премиерът Борисов е благодарил на президента Макрон за съдействието на Франция за извеждането на българите, съобщиха от правителствената информационна служба. В писмо Бойко Борисов е написал: "Българските граждани ще запазят топъл спомен за решителните действия на Франция, за проявената изключителна съпричастност и солидарност в този труден за цялата международна общност момент, в който тя помогна за спасяването от коронавируса на гражданите на десетки държави". 

Публикуваха снимки на бял дроб, засегнат от коронавируса

Екатерина Захариева също е благодарила за помощта на френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, съобщиха от МВнР. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама