Великобритания планира пълни гранични проверки на вноса от ЕС

20:02, 01 фев 20 / Свят 25 1962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън се готви да наложи от следващата година пълни митнически и гранични проверки на всички стоки, влизащи от ЕС, в опит да засили натиска върху съюза в търговските преговори. Това пише вестник "Телеграф", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Макрон: Брекзит е сигнал за тревога, който трябва да бъде чут

"Планираме пълни проверки на целия внос от Европейския съюз (ЕС) - експортни декларации, декларации за сигурност, проверки на здравето на животните, както и всички стоки за супермаркетите да минават през Граничните инспекционни пунктове", цитира изданието правителствен източник.

"Това ще удвои практическото предизвикателство на границата през януари 2021 година", допълва източникът.

Меркел: След Брекзит интересите на Великобритания и ЕС се разделят

Според предишните планове на правителството за Брекзит без споразумение, ако Великобритания беше напуснала ЕС рязко без никаква търговска сделка, само малка част от стоките щеше да бъде проверявана.

Великобритания напусна ЕС в 23:00 ч. по Гринуич снощи с временна сделка за 11-месечен преходен период, през който Джонсън иска да договори споразумение за свободна търговия, подобно на това между Канада и ЕС.

Британските преговарящи се надяват, че заплахите от по-строги проверки, в случай че не бъде постигната сделка, биха могли да склонят в голяма степен ЕС да приеме условията на Великобритания, отбелязва "Телеграф".

Без сделка износът на британски стоки ще се сблъска с митата на ЕС от догодина. Дори със споразумение е вероятно да има допълнителни проверки и от двете страни на границата, което накара Централната банка на Англия да предупреди миналата седмица за щетите за търговията и икономическия растеж от следващата година.

Интензивността на тези проверки ще се отрази на разходите на британските компании, които разчитат на навременна доставка, например производителите на автомобили и супермаркетите, а някои се опасяват, че дори малки закъснения по границите могат да ги направят неконкурентоспособни или да намалят избора на купувачите.

При потърсен коментар за публикацията в "Телеграф" говорителка от офиса на Джонсън заяви, че промяната е неизбежна.

"Напускаме митническия съюз на ЕС и единния пазар. Това означава, че компаниите ще трябва да се подготвят за живот извън тях", каза тя.

Британската търговска камара обяви, че приоритет за правителството трябва да бъде продължаването на свободното движение на стоки през пристанищата след края на преходния период.

"Разходите нараства с всяка нова процедура или забавяне - и всяка лира, похарчена за приспособяване към новите изисквания, е една лира по-малко за обучение, оборудване или осигуряване на нови клиенти", коментира генералният директор на камарата Адам Маршал.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама