Как Братя Ганеви крият приходите си и ще тръгнат ли по пътя на Братя Галеви?

16:40, 01 фев 20 25 11156 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Както стана ясно, изпълнителният директор на "Националната лотария" Димитър Ганев е в неизвестност. Бизнесменът най-вероятно е избягал от Турция, където беше за последно на лагер с "Левски".

Последната известна снимка на Димитър Ганев от лагера на Левски в Турция

 

Ганев е един от заподозрените в разследването на прокуратурата срещу Васил Божков във връзка с неизплатени данъци към държавата от "Национална лотария" за предходните пет години. Вчера е бил задържан брат му - Милен Ганев. По непотвърдени данни, той също е подготвял укриването си, особено след като Васил Божков заяви в интервю, че ако има проблеми с лотариите му, трябва да се търси отговорност от мениджмънта.

Милен Ганев - по-малкият от двамата братя, който вече е арестуван

 

Димитър Ганев, заедно с по-малкия си брат Милен, държат 44% от собствеността на „Национална лотария” чрез фирмата си „ЛотоБГ”. 51% от бизнеса държи Васил Божков,  а 5% е делът на Георги Попов. Братя Ганеви обаче са мениджърите на компанията, в която работят под 200 души.

Първите стъпки в бизнеса на Димитър и Милен датират още от 2000-та година, когато предлагат продукта И-КАРД - карта за предплатен достъп до интернет. Половин година след старта си фирмата на братята вече има близо 50% пазарен дял. Година по-късно, с падането на монопола на БТК, картата им предоставя възможноста за провеждане на евтини международни разговори.

Следващият етап в развитието на продукта е извършването на микроразплащания в онлайн среда, като само за година системата обработва близо 500 хил. транзакции. 

Това, което ги прави наистина разпознаваеми и дава същински тласък на бизнеса им е онлайн версията на “Стани богат” - с около 200 хил. регистрирани потребители. С развитието на пазара на мобилни услуги идва и пускането на SMS-версия на играта, както и на множество други по-малки проекти. 

През 2004 г. компанията на братя Ганеви създава интерактивните приложения за Биг Брадър, Стар Академи, IQ тест на нацията и други популярни продукции. Ганеви участват и в развиването на CALL TV шоу "Време за пари", БГ ЛИГА - стратегическа футболна мениджърска игра, Namerimе.com - портал за запознанства, Flash Assistant - система за уеб комуникация и MVBox-портал за законно сваляне на българска музика.

В този период започват и първите търкания между братя Ганеви и партньорите, помогнали за разрастването на бизнеса им. Според източници от средите Димитър и Милен Ганеви изоставят партньорите си, за да преминат в орбитата на Васил Божков - ход, който може да им гарантира добри позиции в т.нар. мек хазарт.

Така Ганеви стават съдружници с Божков и Георги Попов в “Национална лотария”. По това време Ганеви постъпват некоректно с още един партньор в бизнеса - Петър Кънев. Собственикът на ДЕМАКС печата първите лотарийни билети на компанията като за целта дори е закупил допълнително оборудване от чужбина. В този момент обаче Ганеви изненадващо приключват взаимоотношенията си с него. Според твърдения на запознати - за да печатат в Индия, където контролът е минимален. В медийни изяви на Димитър Ганев се твърди, че билетите се печатат в Канада.

За последните шест години компанията става едноличен лидер в сферата на лотарийните игри. Паралелно с това се утвърждава и като най-големият рекламодател и незаобиколим фактор в Нова телевизия и медийната й група. Компанията на Ганеви и Божков успява да стъпи и на чужда територия. В момента “Националната лотария” има 15-годишен концесионен договор за управление на лотарията в Молдова.

С разрастването на лотарийния бизнес Милен и Димитър Ганеви започват да имитират поведението на мажоритарния партньор в компанията - рязко ограничават медийните си изяви. Така, ако в началото на кариерата си двамата са разкривали пред медиите за образованието си и дори хобитата си, то в наши дни Димитър Ганев се изявява единствено в случаи, в които трябва да защити бизнеса на “Национална лотария”.

Димитър Ганев в една от редките си медийни изяви

 

Така например, бизнесменът дава интервю през октомври 2019 за Mediapool, в което обаче не желае да бъде сниман. Разкриването на повече за бизнеса с лотарийни билети се случва след поредица въпроси в обществото и липса на публична информация за приходите и печалбите на хазартното дружество. 

Тези дни бе разгласено и разследване на Бивол, според което в продължение на три години„Eврoфутбoл“ и „Национална лотария“ пoдaвaт в Aгeнциятa пo впиcвaниятa aбcoлютнo нeчeтливи гoдишни финaнcoви oтчeти, oт кoитo нe мoжe дa ce дoбиe прeдcтaвa кaкви ca прихoдитe, рaзхoдитe и пeчaлбитe на дружествата. Aгeнциятa пo впиcвaниятa пo зaкoн e длъжнa дa връщa тeзи дoкумeнти и дa изиcквa чeтливи тaкивa, нo нe гo прaви.

Cъглacнo чл.10 и чл.11 oт ЗТРРЮЛНЦ дoкумeнтитe cлeдвa дa ca публичнo дocтъпни и вceки дa имa прaвo нa cвoбoдeн и бeзплaтeн дocтъп дo тях и дo eлeктрoнния oбрaз нa дoкумeнтитe, въз ocнoвa нa кoитo ca извършeни впиcвaниятa, зaличaвaниятa и oбявявaниятa. Нa прaктикa oбaчe дoкумeнти имa, нo дocтъпни дaнни нямa. Не може да се използват и за проверка по реда на чл. 21 от ЗТРРЮЛНЦ.

При рaзглeждaнeтo нa дoкумeнтитe от екип на сайта “Факти” cтaвa яcнo, чe гoдишнитe финaнcoви oтчeти нa „Нaциoнaлнa лoтaрия“ и нa НДК по време на управлението на Мирослав Боршош (където също има нечетивни данни) ce oдитирaт oт „ИcaOдит“ OOД.

В интервюто за Mediapool Димитър Ганев заявява, че фирмата акумулира по около 300 милиона лева на година като печалбата е около 100 милиона. Отново там бизнесменът разказва за един от големите скандали с “Националната лотария” през годините - тиражирането на билети от игра, озаглавена “Под прикритие”. 

От старта на телевизионните предавания на “Националната лотария” несменяемо тяхно лице и водещ е Захари Бахаров. Актьорът е звезда от сериала “Под прикритие” и вероятно това кара хазартният оператор да стартира игра с това име. Оказва се обаче, че останалите актьори в продукцията не са получили пари за тиражирането на лицата им. Тиражът с билети е спрян от продажба и е унищожен.

Имахме договор и с телевизията, и с продуцента, които са собственици на правата. Впоследствие обаче се оказа, че те не са си уредили правата с артистите”, заявява пред изданието Ганев. Продуцент на сериала е Димитър Митовски, а по времето на скандала директор на националната телевизия е Вяра Анкова. Днес Анкова е в ръководството на Нова телевизия, която е пряко зависима от финансирането от “Национална лотария”.

Наличието на Димитър Ганев в ръководството на “Левски” пък вероятно е и причината привържениците на тима да не окажат масирана подкрепа на Васил Божков след двете срещи, които проведе с тях. Причината - ясно изразените пристрастия на Ганев към вечния враг - ЦСКА.

Реших да си закупя VIP билети, защото ми хареса инициативата на клуба, че постъпленията от тях ще отидат за направата на нов терен на базата в Панчарево, който ще бъде използван от юношите на ЦСКА. Те са бъдещето на нашия клуб и съм щастлив, че мога да дам своя принос за тяхното развитие”, споделя Ганев в навечерието на 70-тия юбилей на червените. В този период бизнесменът получава и юбилейни подаръци от Димитър Пенев.

Димитър Ганев позира с Димитър Пенев, след като е закупил билети за юбилея на ЦСКА

 

На един от постовете си в социалната мрежа Димитър Ганев е качил снимка как футболисти в червено се радват и е написал: "Само ЦСКА"! Вероятно това е и причината “Националната лотария” да ползва за рекламно лице Христо Стоичков и да е сред спонсорите на биографията му.

Ганев обаче е недолюбван и от феновете на ЦСКА. Причината - проверка на спортен сайт, според която се оказва, че Ганев е един от основателите на проекта ЦСКА 1948.

Именно от лагера на “Левски” Ганев е потънал в неизвестност. Дали ще бъде намерен и привлечен от властите в разследването, по което вече е задържан и брат му Милен или като Братя Галеви - Ганев ще заживее в неназована държава  - предстои да разберем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама