България е на трето място по брой туристи в Турция

11:43, 01 фев 20 25 2744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българите са на трето място по най-голям брой туристически посещения в Турция, сочат данни на турския Национален статистически институт, съобщава БГНЕС. 

Най-много граждани на Русия са посетили Турция през миналата година - броят на руските туристи е около 7 милиона души - 15.6% от всички пристигащи, следвани от граждани на Германия - 5 милиона души, или 11.2% от общия брой. На трето място се нареждат туристите от България - 2.7 милиона посещения, или около 6% от общия брой посетители.

И според данни на българския Национален статистически институт през декември 2019 г. най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към Турция - 130.1 хил. Расте и броят на българите, за които Турция е предпочитана дестинация, сочат още данни българската статистика от края на януари. Тя отбелязва и увеличение на пътуванията на бългаски граждани в Турция с близо 16% спрямо миналия декември.

Данните на турската статистика сочат, че Истанбул, световноизвестният туристически град в Турция, е безспорната топ дестинация, предпочитана от общия брой посетители, като е била предпочетена от близо 15 милиона туристи. Това представлява 33% от всички чуждестранни посетители през 2019 г.

На второ място се нарежда средиземноморският курортен град Анталия, който е бил посетен от 14,65 милиона чужди туристи през миналата година. Третата топ дестинация е северозападната провинция Одрин, която граничи както с България, така и с Гърция. Тя е привлякла 4,3 милиона чужденци.

Туристическата индустрия в Турция изпрати 2019 г. като изключително успешна година. За първи път страната отбеляза рекорд в приходите от туризъм, които достигнаха 34,5 милиарда долара. Според Турския статистически институт (TurkStat), нивото на приходите от туризъм отбелязва рекордно увеличение със 17% спрямо приходите от 2018 г., които бяха в размер на 29,5 милиарда долара.

Данните показват, че туристите харчат най-много пари за храна и напитки /близо 1.1 милиарда долара/, и за настаняване /1 милиард долара/.

Турция е посрещнала 51,9 милиона посетители миналата година, което е ръст от 13,7% спрямо предходната година. Туристическият поток се състои от 86,2% чужденци и 13,8% турски граждани, пребиваващи в чужбина, сочат данните на националната статистика.

Според турското Министерство на културата туристите, които посещават страната за културни мероприятия, са нараснали с 14,1% на годишна база, надминавайки 45 милиона през 2019 г. За сравнение, "културните" туристи са били почти 39,5 милиона в предходната година.

"През 2020 г. страната планира да посрещне 58 милиона туристи, като с това отбележи приход от 40 милиарда долара през тази година", заяви министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама