Компаниите от „кратката листа” потвърдиха готовност да инвестират в АЕЦ „Белене”

19:15, 31 яну 20 / Икономика 25 1302 Topnovini
1

Петте компании от „кратката листа” потвърдиха готовността си да подадат обвързващи оферти за АЕЦ „Белене”, съобщават от Министерството на енергетиката.

"Росатом" ще участва в АЕЦ "Белене"

В съобщението се казва, че както предвижда процедурата за избор на стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ „Белене“, Министерството на енергетиката е изпратило писма до компаниите от „краткия списък” (short list), за да потвърдят подаването на обвързващи оферти и по-нататъшното участие в процедурата. Фирмите от „краткия списък” са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), „Атоменергопром“ АД, част от Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС, Франция и Дженерал Електрик, САЩ.

В определения срок до 31 януари писма за потвърждение за подаване на обвързващи оферти са получени и от петте компании. От страна на Корейската хидро-ядрена корпорация се поставят уточняващи въпроси с цел взимане на окончателно решение от тяхна страна.

Компаниите ще бъдат поканени да подпишат споразумение за конфиденциалност и ще им бъде предоставен информационният меморандум, както и ще им бъде осигурен достъп до информационна зала в „Национална електрическа компания“ ЕАД, съдържаща информация по проекта. Индикативният срок за подаване на обвързващата оферта се предвижда да бъде 31 май 2020 г., се казва в съобщението.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.