Новата пневмония, предизвикана от коронавируса, се разпространява по-бързо

19:03, 31 яну 20 25 2401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световната здравна организация (СЗО) заключи, че пневмонията, предизвикана от коронавируса 2019-nCoV, е по-заразна и се разпространява по-бързо от атипичната пневмония, предаде ТАСС, цитирана от Dariknews.

Епидемия от атипична пневмония бе регистрирана през 2002-2003 г. Новата пневмония, появила се в Ухан в китайската провинция Хубей, е в лека форма у повечето пациенти и по-рядко води до летален изход в сравнение с атипичната пневмония.

В Китай, Русия и Франция са разработени методи за диагностика, които позволяват бързо да се идентифицира новият коронавирус. В няколко страни специалисти вече пристъпиха към създаване на ваксина и към подбор на лекарства, които дават възможност да се води по-успешна борба с него.

Китайски учени разработиха бърз тест, който за 8-15 минути открива вируса. В Русия за откриване на вируса се използва метод на тестване, създаден от новосибирския център по вирусология и биотехнологии "Вектор". Тестът може да идентифицира вируса за два часа. Френската компания "Новасит" оповести, че нейният филиал за молекулярна диагностика също е разработил тест за откриване на вируса.

Експерти по молекулярна биология от Китай и Канада анализираха еволюцията на коронавируса 2019-nCoV, предизвикал заболявания от нова форма на пневмония в Китай и други страни. Учените констатираха, че новата пневомния е предизвикана не от един, а от два щама на вируса.

"Получените резултати разкриват, че новата пневмония е предизвикана от най-малко два щама на 2019-nCoV. Разпространението й вероятно е започнало няколко месеца преди здравните органи за разберат за съществуването й", отбелязаха авторите на изследването.

Генетици от университета в Отава и университета Фудан в Шанхай стигнаха до тези заключения, след като изследвали малки мутации в две дузини цялостни геноми на 2019-nCoV, чиито проби са били извлечени от кръвта на пациенти в болници в Ухан и други градове в Китай. Учените сравнили въпросните данни и ги съпоставили с фрагменти РНК у други коронавируси, включително у причинителите на атипичната пневмония, известна също като тежък остър респираторен синдром, и на близкоизточния респираторен синдром. Това позволило да се създаде дърво на еволюцията на 2019-nCoV и да се разбере кога се е появил общият прародител на всички съществуващи днес щамове на този патоген.

Биолозите направили две неочаквани открития. Оказало се, че вирусът не се е появил в началото или средата на декември м.г., а три месеца или дори половин година по-рано. Освен това в една от пробите от 2019-nCoV от Ухан били открити уникални мутации в РНК. Това навежда на мисълта за съществуване на най-малко два източника на разпространение на новата пневмония. По думите на учените, съществуването на две версии на пагогена поставя под съмнение теорията, че пазарът за екзотични птици в Ухан е бил единственият източник на разпространение на новия коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама