ПСС: Има опасност от лавини, туристите да внимават

08:30, 30 яну 20 25 1957 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Времето в планините е динамично, наблюдава се силен вятър, снеговалежи. Би било опасно във високите части на планините, повишава се лавинната опасност, температурите са сравнително високи за тази част от годината, затова туристите трябва да подхождат с внимание към този фактор", заяви пред БНТ дежурният спасител от Планинската спасителна служба Ивайло Човиков. За днес е обявен жълт код за силен вятър в почти цялата страна.

Предупреждение за опасно силен вятър в почти цялата страна

Спасителят уточни, че лавинната опасност е във всички планини на характерните за това места, на лавиноопасни терени и според вятъра на различни склонове с различни изложения. Той напомни, че силният вятър особено в планините е и фактор за измръзвания. "Наблюдава се пренос на снежни маси, той води и до намалена видимост. Нека хората, които поемат към планините, да се подготвят адекватно - с добра екипировка, адекватно облекло, да не забравят да заредят мобилните си телефони", допълни Човиков.

Според него се е повишила застрахователната култура на хората и те се интересуват от това къде могат да си направят застраховки, какво включва застраховката. 8 или 10 компании правят такива застраховки. Но според него тенденцията е много повече хора да се качват в планината, така че и процентът на хората, които са неподготвени, също е доста голям.

"Имаме няколко регистрирани лавини в района на Рилските езера. Там има терени, които се използват за фрий райд каране на ски и сноуборд. Районът е достъпен заради наличието на лифт и влек. За щастие, голямата част от хората, които карат на подобни терени, са доста подготвени. Организират се и лавинни курсове от организации, които се занимават с подобен вид спорт, както и от нас", заяви още Човиков. Той уточни, че докато има сняг в планините опасността от лавини остава, разбира се според метеорологичните условия.

"За щастие последното денонощие няма сигнали за пострадали туристи в планините. Доста сигнали се получават от ски курортите. Най-честите случаи са с травми на крайници, коляно, ръка, има и по-тежки случаи, но те са по-редки - травми на таз, на глава, порезни рани", разказа спасителят.

Лавинната опасност е повишена поради по-високите температури, усиления вятър и снеговалежа, който предстои.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама