Проверка: Истинско ли е сиренето в търговската мрежа

13:33, 29 яну 20 25 1265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БАБХ и Асоциация „Активни потребители“ съвместно проверяват дали сиренето в търговската мрежа е истинско, предава БГНЕС.

При една от проверките им на „Женския пазар“ са открити две видими нарушения. Във фирмен магазин за млечни продукти, продавачката се е опитала да осуети проверката. Тя е казала, че обектът не работи и го е заключила, като за минути е превърнала в заложници успелите да влязат в магазина представители на асоциацията.

Главният експерт в Дирекция „Контрол на храните“ д-р Райна Иванова е обяснила, че взимат проби за наличие на немлечни мазнини в млечните продукти, а също така и изследват дали продуктите съответстват на посочените данни в документацията на производителите.

Снимка: БГНЕС

„Активни потребители“ предложиха от кои продукти да вземем проби. Те се взимат от неотворени кутии, които се отварят в наше присъствие. Пробите ще бъдат занесени за лабораторно тестване. До този момент тях ги взимаме съвместно с Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисия за защита на потребителите. Документите се подготвят от Дирекциите за безопасност на храните“, посочва тя.

На въпрос дали са установени нарушения в проверения обект, д-р Иванова каза, че са установени такива.

„При физическата проверка установихме, че има имитиращи продукти, които не са предварително опаковани. Съгласно изискванията на законодателството имитиращите продукти трябва да бъдат пакетирани от производителя“, заяви тя и увери, че ще бъдат предприети мерки, спрямо производителите и фирмата – продавач като глобата за производителя може да достигне до 6 000 лв.

Снимка: БГНЕС

Сергей Иванов от „Активни потребители“ заяви, че в обекта има още нарушения, както и че е взел натривка за хигиената в обекта, която според него, не е на необходимото ниво.

„Има още проблеми в този малък обект. Те продават сирена и имитиращи продукти на едно място, което също не трябва да бъде. Скандалното е, че мястото не е хладилна витрина, а просто едно стъкло и едни пластмасови тави, пълни с нещо, миришещо неприятно“, каза той и добави, че в павилиона се продава и сирене, което не съответства на залепеният етикет на кутията.

„Това води до мисълта, че кутията е използвана втори път. Има допълнително залепен етикет. Ще се провери дали тази опаковка е за еднократна или многократна опаковка“, каза д-р Иванова от БАБХ.

Вторият проверен обект

Д-р Иванова уточни още, че резултатът от пробите ще бъде готов до края на седмицата или най-късно в началото на другата като не е изключено, ако нарушението не е за първи път, обектът да бъде затворен.

Фирмен магазин за продажба на млечни продукти беше втората точка на проверяващите. Там, обаче, продавачката се опита да го осуети като в опита си да заключи вратата на магазина превърна за кратко представителите на „Активни потребители“ и Националната асоциация на млекопреработвателите в заложници.

„Какви са мотивите, че не иска да бъдат проверявани е трудно да се каже. Ако при пробите излезе, че има проблеми, ще стане ясно, защо не иска проверка. Но след това магазинът беше отключен като и оттук ще вземем проби. Видими нарушения тук няма. Също така не се продават и имитиращи продукти“, посочи Иванов.

От своя страна д-р Райна Иванова каза, че рядко проверяващите на БАБХ биват възпрепятствани като те имат възможност да търсят съдействие и от полицията.

От „Активни потребители“ посъветваха хората да не се заблуждават, че могат да купят истинско сирене на цена под 8 лв. „Трябва да се гледа дали имитиращите продукти са опаковани и дали са поставени в отделна витрина. Ако види, че това не е спазено, да сигнализират контролните органи“, призова той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама