Недоволството от демокрацията в глобален мащаб нараства

20:40, 29 яну 20 / Свят 25 2317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Недоволството от демокрацията в развитите страни е на най-високо ниво за последните почти 25 години, обявиха изследователи от Кеймбридж, предаде БТА. 

Учените анализирали „най-голяма база данни за отношението към демокрацията“, базирана на 3500 проучвания сред 4 млн. души. Великобритания и САЩ в частност регистрират високи нива на недоволство.

„В целия свят демокрацията е в проблемно състояние“, заявява авторът на доклада Роберто Фоа. Изследването на Центъра за бъдещето на демокрацията към Университета в Кеймбридж, проследява гледни точки от 1995 г., като данните за 2019 г. показват, че делът на недоволните се увеличава до рекордно високи нива от 48 на 58%.

Проучването е обхванало 154 държави и е базирано на въпроси към хората, сред които дали са удовлетворени или не от демокрацията в страната си.

Тази тенденция може би отразява политическо и социално ехо от „икономическия шок“ от финансовата катастрофа през 2008 г., както и тревогите от бежанската криза през 2015 г. и от „външнополитически неуспехи“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама