Разследват пречистването на питейната вода в София

19:50, 28 яну 20 25 2003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата разследва обществена поръчка за пречистване на питейната вода на София. Договорът е между „Софийска вода“ и доставчик на химикала за пречистване, а стойността е близо 1 млн. и 200 хил. лв., съобщава bTV.

Зелена светлина от столицата за перничани

Водата на столицата се пречиства с препарат, който се излива в пречиствателните станции на яз. „Искър“ и събира замърсителите на малки парцалчета, наречени флокули. Филтрите ги задържат, а чистата вода преминава във водопреносната мрежата.

„Софийска вода“ ползва продукта от август. Експерти от БАН, които обаче запазват мълчание, сигнализират тогавашния общински съветник Симеон Славчев, че химикалът е избран без регистрация за безопасност, с неверни документи.

Фандъкова: Има вода за София за години напред

Затова и Софийската районна прокуратура образува разследване. „Тук имаме първо подмяна на документи, написване на документи с невярно съдържание от една страна, а от друга имаме подмяна на продукта - т.е. декларираният продукт, който е предмет на обществената поръчка не е този, който „Софийска вода“ влага в питейната вода на столицата“, подчерта Славчев.

От „Софийска вода“ и фирмата-доставчик отричат злоупотреби. И напомнят, че фирми вече са обжалвали поръчката, но са загубили делата.

"Аз съм наясно, но не искам да коментирам нещо, което всички държавни органи, съответно включително и съд се е произнесъл. За мене лично това е една търговска война и ми е много неприятно, че замесват в това отношение и възложителя „Софийска вода“, заяви изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев.

Елен Герджиков: Водният баланс на София е повече от добър

От РЗИ-София успокоиха гражданите, че водата от чешмата е годна за пиене. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че отговорността как се провеждат обществените поръчки пада върху възложителя, но за нея най-важното е да знае, че софиянци пият чиста вода.

Прокуратурата обаче вижда данни за престъпление - документна измама при избора на продукта за пречистване „Луброфлог 19“, утвърден с договор на „Софийска вода” за над 1 милион лв. от парите на софиянци.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама