Захариева: Готови сме да изпратим самолет за българите в Ухан, но градът е под карантина

18:08, 28 яну 20 / Политика 25 2213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Общо осем души с българско гражданство се намират в Китай, като четирима са в Ухан (населеното място, откъдето тръгна коронавирусът), а останалите са в други градове", това заяви в ефира на bTV външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че от първия ден, в който е започнала епидемията, българското посолството в Пекин държи контакт с гражданите.

Премиерът праща самолет за блокираните българи в Китай

„Няколко са държавите, които са казали, че ще изпратят самолети, за да изведат гражданите от града. Сред тях са Франция и Германия. Следим ситуацията, готови сме при необходимост да изпратим самолет. В момента работим и по други опции. Това е град, който е под карантина, всякакви полети от него са забранени. Американците също казаха, че ще изпратят, но не получиха разрешение“, уточни министърът.

Тя посочи, че не става въпрос за средства, а за координирани действия и овладяване на ситуацията. Захариева посочи, че нито една държава все още не е извела гражданите си от китайския град. „Моля родителите им да бъдат спокойни, няма държавата да остави български граждани в беда. Работим по всички възможни канали. И четиримата в Ухан искат да се върнат“, допълни външният министър и помоли българските граждани да спазват указанията на китайските власти.

Силна евроатлантическа подкрепа за България в шпионския скандал

По отношение на шпионския скандал Захариева заяви, че веднага е получила съобщение от прокуратурата за заподозрените руски граждани. МВнР веднага са извикали руския посланик и са дали 48 часа на разследваните да напуснат страната.

„Не ми се иска руските дипломати да извършват подобни действия на територията на България, още повече, че отношенията България – Русия се развиват възходящо през последните години. Премиерът им беше тук, аз бях в Москва“, коментира Захариева и допълни, че няма да коментира подробности по случая, докато тече разследване на прокуратурата.

По непотвърдена информация единият руснак е шпионирал в сферата на енергетиката, а другият е фалшифицирал лични документи. Захариева не отрече тези твърдения. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама