"Газпром" запазва непроменен износа на природен газ за Европа

13:50, 28 яну 20 / Свят 25 1129 Шрифт:
Topnovini

Руският газов монополист "Газпром" ще запази износа на природен газ за страните извън ОНД на нивото от предишните години.

Изказвайки се на 13-тата Европейска газова конференция, ръководителят на компанията Елена Бурмистрова, отговарящ за износа, отбеляза, че през 2019 година "износът на "Газпром" за страните извън ОНД възлезе на 199,3 милиарда куб.м. газ". Тези данни включват и доставените на Китай 382 милиона куб.м. газ, предаде БТА.

Близо 500 млн. куб. м газ вече са доставени по „Турски поток“ до България

13-тата годишна Европейска газова конференция се провежда между 27 и 29 януари във Виена, като се предвижда да бъде едно от най-важното събития за световната газова индустрия от много години насам. Представители на европейските газови гиганти, като руският "Газпром", австрийската OMV и френската Total, ще вземат участие в тридневните дискусии във виенския хотел "Мариот".

Очаква се наред с постигнатото в края на 2019-а година газово споразумение между Русия и Украйна, участващите на конференцията водещи фигури да определят европейската газова стратегия, която изглежда ще включва все по-голяма зависимост от втечнения природен газ, изграждането на взаимоотношения между газовата индустрия и Европейската комисия и нови методи за финансиране.

"Газпром": След критиките на Путин България строи газопроводи по-активно

В понеделник руската компания заяви, че вече е доставила първият си милиард кубически метра газ по тръбопровода "Турски поток". Този газопровод беше официално открит на церемония на 8-ми януари с участието на президента на Турция Реджеп Ердоган и на неговия руски колега Владимир Путин.

Миналия месец пък вече бившият руски премиер Дмитрий Медведев обяви, че са били решени проблемите по отношение на транзита на руски газ за Европа през Украйна, както и взаимните претенции на двете държави.

На 30 декември 2019 г. Русия и Украйна подписаха пакет от документи, гарантиращи транзита на руски газ през Украйна от 1 януари тази година. Според договора "Газпром" ще достави за Европа през Украйна поне 65 милиарда кубически метра природен газ през 2020-а година и 40 милиард кубически метра годишно през всяка една от следващите четири години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама