Приемането на аспирин намалява риска от преждевременно раждане

20:00, 27 яну 20 25 2284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жените, които за пръв път ще стават майки, могат да намалят риска от преждевременно раждане чрез приемане на малки дози аспирин. Това сочат резултатите от изследване на американския Национален институт за детско здраве и човешко развитие "Юнис Кенеди Шрайвър", предаде БТА.

Експерти установиха, че малките дози аспирин, приемани ежедневно от 6-ата до 36-ата седмица от бременността, намаляват с 11% риска от преждевременно раждане за първескините. Учените поясниха, че преждевременното раждане е най-честата причина за детска смъртност.

Клиничното изследване е обхванало 11 976 първескини в няколко страни с ниски и средни доходи - Индия, Пакистан, Замбия, ДР Конго, Гватемала и Кения. Около половината от участничките приемали ежедневно 81 милиграма аспирин, а останалите - плацебо. Преди 37-ата седмица от бременността си родили 11,6% от приемалите аспирин участнички и 13,1% от приемалите плацебо. До раждане преди 34-ата седмица от бременността се стигнало сред 3,3% от приемалите аспирин и 4% от приемалите плацебо.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че употребата на малки дози аспирин може да е евтино средство за понижаване на риска от преждевременно раждане за първескините", заяви съавторката на изследването Марион Косо-Томас.

Приемалите аспирин са също с по-малък риск от пренатална смъртност - мъртвородени деца или новородени, които умират през първите 7 дни след появата си на бял свят, в сравнение с приемалите плацебо.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".

Предишни проучвания заключиха, че малките дози аспирин намаляват риска от прееклампсия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама