Българите доплащат най-много за лекарства

20:22, 26 яну 20 25 2491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българите доплащат най-много за лекарства, показва международно медицинско изследване. Според данните по този показател страната ни се доближава до процентите в третия свят, съобщи Нова телевизия.

Проблемът с доплащането за лекарства се оказва еднакъв, както за тези, които плащат здравни вноски, така и за онези, които не се осигуряват. Почти винаги и едните и другите доплащат в аптеката.

Заради доплащането доста пациенти сами решават да си спестят посещението при лекар, който да изпише медикаменти по Здравната каса. „Всъщност НЗОК плаща на 100 процента само лекарствата за 3 - 4 болести. Всички останали или ги доплащат, или си го купуват без Касата”, казва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Евронюз: „Болното“ здравеопазване в България оставя пациентите уязвими

„Има и много лекарства, като такива за високо кръвно налягане, например, които се купуват масово на свободна продажба. Просто, защото реимбурсацията им е много малка и на хората не им се занимава да се редят и да чакат да им ги изпишат”, коментира Николай Костов, който има верига от аптеки.

Собствениците отчитат, че приходите от лекарства на свободна продажба са два пъти повече от тези, които се поемат от Касата. Именно този факт е една от причините работещите българи да плащат здравни вноски без желание, твърдят експертите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама