Има ли риск за валутния борд?

17:08, 26 яну 20 25 2722 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложение за промяна в Закона за БНБ предизвика опасения за отклоняване от курса лев - евро, което може да доведе до обезценяване на спестяванията на хората при влизането на страната ни в еврозоната, пише "Сега".

Вносител е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ, които на 23 януари са вкарали поправката в Закона за БНБ през преходните и заключителните разпоредби на друг закон - Валутния закон, който вече е приет на първо четене.

"Няма риск за нарушаване на валутния борд", заяви Менда Стоянова пред „Труд“.

Предложението е в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане е равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.

На практика това означава, че други държави ще може да искат промяна на курса, който е 1.95583 лева за едно евро, а това, макар и теоретично, може да доведе до обезценка на валутата ни. 

"Законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към Еврозоната и приемането на еврото", обявиха от финансовото министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама