Още умряла риба намериха в р. Марица

12:26, 26 яну 20 25 2417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължава екологичното бедствие по река Марица между Пазарджик и Пловдив. Тази сутрин край Стамболийски са забелязани нови мъртви риби, предава bTV.

От ВиК-Пловдив превантивно са спрели сондажите в близост до реката. Градът е защитен и няма опасност за водата, която тече в чешмите на пловдивчани, увери главният инженер на водното дружество.

Няма опасност за водата на пловдивчани заради отровената риба

Продължава проверката на прокуратурата, полицията и екоинспекцията, за да установят кой е виновен за екокатастрофата и каква е причината за отравянето на водата. От снощи Пловдив не черпи питейна вода от сондажи в близост до реката.

"Превантивно изключихме така наречения "Сифон С" от помпена станция "Юг", която е зад гърба ми точно. Сондажите, които са на "Сифон С", са най-близо до речното корито. Иначе нашите сондажи, от които черпим вода, са на дълбочина 80-90 метра. Пловдивчани няма от какво да се страхуват. Няма да допуснем да влезе каквато и да е зараза в питейната вода“, успокои Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК-Пловдив.

Според природозащитници ще са нужни поне 10 години, за да бъде възстановено екоравновесието в района.

"Тази екологична катастрофа ще рефлектира силно върху местните видове риба, които буквално казано са от векове в тази река. Това са черната мряна, маришкият кефал", обясни природозащитникът Валентин Данаилов.

 

"Имаше концентрация на голяма маса риба, но липсваха птиците. Най-вероятно те също са усетили, че рибата не е годна за консумация", допълни Петър Янев от ловно-рибарско сдружение.

Стотици мъртви риби изплуваха от река Марица

Местните хора настояват за строги санкции срещу замърсителя. От Районната здравна инспекция в Пазарджик още вчера влязоха на проверка в предприятието за преработка на пластмаси "Екоинвест".

Една от версиите, по които се работи, е, че предприятието за рециклиране на пластмаса в Пазарджик е измило силно токсични бидони и водата е изтекла в приток на Марица. От "Басейнова дирекция" уточниха, че първите лабораторни проби ще бъдат готови най-рано в понеделник. От Българската агенция по храните предупреждават хората да не купуват риба от нерегламентирани места в региона, както и да не бъдат допускани животни в близост до реката.

Днес ще бъдат взети нови проби от реката, а в понеделник част от умрялата риба ще бъде изследвана в специализирана лаборатория в София. Окончателни резултати се очакват до края на седмицата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама