Мадлен Алгафари: Най-голямата грешка на родителя е да си мисли, че никога не греши

09:35, 26 яну 20 25 2237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Никой от нас не е идеален родител. Последното нещо, на което ни обучават в училище, е как след време да бъдем компетентни родители. Винаги правилата са индивидуални, но има и някои универсални – например да сме готови да се подлагаме под съмнение. Може би най-голямата грешка на един родител е да си мисли, че никога не греши. Това обяви в интервю за предаването „Тази неделя“ психотерапевтът Мадлен Алгафари.

Тя напомни, че децата се учат повече от показаното, отколкото от казаното. Можем да предпазим децата от собствените си грешки, само ако сме ги осъзнали, уточни психологът.

„Във възпитателните традиции в България има много неверни вярвания, като „Дете се целува само, когато спи“ или „Бий си го ти, да не ти го бият другите“. За щастие все по-малко родители  смятат, че не трябва да показват обичта си, за да не разглезят детето“, коментира още тя.

Според нея трябва да има разлики във възпитаването на момче и момиче. „Майката на момче трябва да превързва рани, но не да предпазва от падане. Момчето, за да стане мъж, трябва да се сблъсква с трудности“, съветва Алгафари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама