Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги

14:26, 25 яну 20 / Общество 25 1599 Шрифт:
Topnovini

Четат ли българските ученици? Данните в отговор на този въпрос са притеснителни. Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат много рядко.

Данните са на Института за изследвания в образованието, базирани на изследването ПИЗА. Близо 28% са учениците, които са посочили, че изобщо не четат за удоволствие. Почти една трета от анкетираните - 33%, посочват, че предпочитат да четат книги на хартиен носител, предава bTV.

Броят на книгите за деца млади хора в една от най-големите столични книжарници е 10 000 и продължава да се увеличава с всяка година. Учениците търсят предимно училищна литература, приключенски романи с илюстрации, а тийнейджърите – фентъзи и младежки романи.

В семейството на Илияна книгите са на почит. Тя е само на 8 години, а момичето вече е прочело над 110 само за година.

Мотивацията за четене се определя от различни фактори. Сред основните са любопитство, конкуренция, признание и оценки, сочат данните на Института за изследвания в образованието. Напук на притеснителните данни за броя на четящите ученици, в столичната библиотека отбелязват ръст на посещенията. Повишава се и търсенето на български автори и произведения. За първи път най-четената книга е на наш писател, а най-малкият притежател на карта е само на няколко месеца.

За автора на детски книги Юлия Спиридонова тайната да се привличат повече читатели е да си актуален.

Разликата в четивната грамотност на учениците, които четат редовно художествена литература и тези, които не го правят, се равнява на двугодишно обучение в училище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама