Патриарх Неофит приветства кметове на общини от диоцеза на Софийска епархия

10:37, 25 яну 20 25 2069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В залата на Софийска света митрополия се проведе официален прием на представителите на държавната власт на територията на Софийска епархия и духовните ръководители на околиите, влизащи в диоцеза на епархията.

Срещата бе инициирана от ръководството на Софийска света митрополия и се провежда за първи път, като целта ѝ бе областните управители и новоизбраните кметове, заедно с архиерейските наместници на осемте софийски околии, да получат първосветителското поздравление и патриаршеското благословение на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит. На поканата се отзоваха областни управители и повече от двадесет кмета на общини от диоцеза на Софийска епархия, а заедно с тях и най-близките им заместници.

След като благослови събралите се представители на държавната власт и духовниците, Негово Светейшество се обърна към тях с приветствено слово. В него той каза: "Бихме искали още веднъж да поздравим кметовете с доверието, което жителите на ръководените от тях общини им оказаха и им възложиха своите надежди и очаквания, които всички се надяваме да оправдаят. През изминалата година взаимоотношенията между Софийската света митрополия – Архиерейските наместничества, държавната власт и местното самоуправление бяха на завидно високо ниво. Вярваме, че и през настоящата година, а и занапред доброто равнопоставено партньорско съработничество ще продължи плодотворно и ще спомогне за развитието на духовно-нравственото и патриотично възпитание на живеещите в диоцеза на Софийска епархия наши сънародници. Изказваме надежда, че държавната власт и местната власт ще подпомогнат изучаването на предмета „Религия“ в общинските училища, ще съдействат за развитието на социалната дейност, ще спомогнат за възстановяването на невърнати църковни и манастирски имоти, строителството и ремонта на храмове и тяхното поддържане, както и предоставянето на храмове и манастири, които се водят като държавна или общинска собственост, в собственост на Софийската света митрополия, та по този начин да се отдаде „кесаревото кесарю, а Божието Богу“ /Лука 20:25/.

През настоящата година имаме намерение да кандидатстваме по различни европейски програми за реставрация, реконструкция и възстановяване на храмове и манастири, които по една или друга причина не са били добре поддържани. Софийската света митрополия от своя страна и в лицето на архиерейските наместници по места, ще бъде в помощ на всички добри инициативи на държавната и местната власт, които не са в противоречие с православно-християнските нравствени и семейни ценности, и които ще бъдат полезни за доброплодното развитие на нашето общество и особено на младото поколение," каза в словото си Светейшият владика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама