Данни от 2019 година, показват че за четири месеца България е внесла 2 736 тона сухо мляко. Страната ни внася повече, отколкото Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия.
В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене, двойно повече за килограм кашкавал.
„Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми”, каза собственикът на мандрата Илхан Шахин пред Нова телевизия.
Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки. Изчисления показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв.
Ако в сиренето обаче имаше сухо мляко, то щеше да струва наполовина – около 4.50 лв. за килограм.
Според производителя качеството си има цена и тя трябва да е основен индикатор при избора на млечни продукти.
„Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв – също не е гаранция”, посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители”.
„Основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска суровина. Когато животновъдството не може да даде достатъчно количество сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина отвън. Ние имаме дефицит, но и съществуват производители, които са изцяло в един сектор, в който се опитват да свалят цената по всякакъв начин”, добави Иванов.
„Най-опасно за здравето е използването на хидрогенирани мазнини в производството. Ние искаме те да бъдат забранени. Това се коментира вече пет години, но ефект няма”, каза още Сергей Иванов.
Добави коментар