Кирил Домусчиев: Българските работодатели са реалният двигател на икономиката

16:27, 24 яну 20 25 3709 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Като работодатели, като Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), имаме с какво да се похвалим. Макар някои да говорят за наближаваща криза, нашата икономика – българската икономика, работи стабилно и вървим нагоре. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, предаде БГНЕС.

КРИБ пое ротационното председателство на АОБР за 2020 година. Асоциацията обединява още Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Домусчиев припомни, че за 2019 г. прогнозата за ръст на БВП беше 3,1%. „В крайна сметка годината завършва с около 3,6%, което се дължи в много голяма степен на всички нас – българските работодатели, защото ние сме реалният двигател на икономиката в България”, заяви той.

Синдикатите подкрепиха минималната заплата 610 лв.

„През 2020 г. очакваме ново увеличение на БВП. Прогнозата на финансовото министерство, знаете е близо 127 млрд. лева, това всъщност е ръст, който идва от икономиката”, каза още председателят на КРИБ.

Домусчиев посочи и че е направен рекордно висок износ през миналата година. „По данни за първите 7-8 месеца миналата година той беше близо 17 млрд. евро, което показва, че българската икономика работи качествено и конкурентоспособно”, заяви той.

На пресконференция днес бяха представени приоритетите на АОБР за 2020 г. Приоритетите са:

1. Подобряване на бизнес климата: Ускорено изграждане на електронното управление; битка със сивата икономика, корупцията, монополизацията и картелизацията; разширяване на принципа на действие на обратно начисляване на ДДС с цел предотвратяване на данъчни измами; установяване на баланса между икономическото развитие и опазване на околната среда; облекчаване на процедурите за свързаност на предприятията към мрежови структури (ВиК, ел. енергия, газ и др.) и др.

2. Ускорено решение на проблемите с човешките ресурси: Отмяна на временната мярка, предприятието да изплаща първите три дни за временна нетрудоспособност и приемане на мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични листове, ЛКК и ТЕЛК- решения; разширяване на функциите на Агенцията по заетостта като доставчик на човешки ресурси от трети страни за нуждите на българската икономика и др.

3. Цялостна реформа в енергетиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама