Меркел получи огледало и шлем от Ердоган

13:51, 24 яну 20 / Свят 25 2351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подари на германския канцлер Ангела Меркел инкрустирано огледало и шлем, предаде БТА. Подаръците символизират сила, разкош и богатство.

Меркел е на работно посещение в Истанбул, където двамата с Ердоган откриха турско-германски университет. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че двамата са обсъдили пътя на постигане на примирие в сирийския Идлиб и хуманитарната помощ за неговите жители.

"Всеки от нас трябва да окаже натиск върху сирийския режим, за да се сложи край на жестокостта срещу нашите братя в Идлиб. ЕС носи отговорност за хуманитарната помощ на Сирия. Днес Меркел и аз обсъдихме как да спасим жителите на Идлиб, особено тази зима, от допълнителни страдания", каза Ердоган на съвместна пресконференция с германския канцлер, предаде БГНЕС.

В съответствие със споразумението, постигнато през май 2017 г. на преговорите в Астана (сега Нурсултан) от представители на Русия, Иран и Турция, в Сирия бяха създадени четири зони за деескалация. Територията на три от тях през 2018 г. попадна под контрола на Дамаск. Четвъртата зона, разположена в провинция Идлиб и части от съседните провинции Латакия, Хама и Алепо, все още не е подчинена на правителството на републиката. По-голямата част от нея беше превзета от терористи на организацията „Джебхат-ан-Нусра“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама