Жителите на Бусманци ще протестират за изграждане на канализация в селото

07:30, 24 яну 20 25 1871 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители на село Бусманци излизат на протест с искане незабавно да бъде изградена канализация в селото. Недоволството им е предизвикано от факта, че не са включени в капиталовата програма на общината за тази година.

„На 24 януари, от 16.30 часа до 18.30 часа живеещите в село Бусманци, район Искър, излизаме на протест заради липсата на канализация и отнетата надежда това да се случи, след като селото ни остана извън агломерациите, включени в обхвата на регионалното предпроектно проучване за ВиК на Столична община".

"Това проучване е първата стъпка и необходимо условие за финансиране на проекти за изграждане на ВиК мрежа на СО по ОП "Околна среда". На проектен етап е определена прогнозна стойност в размер на около 25 млн. лв. за изграждане на канализационната мрежа в рамките на селото без изграждане на връзките за включване към централния колектор. Тези пари от бюджета на Столична община никога няма да бъдат осигурени за Бусманци, така както досега почти нищо не е достигало до селото. Наясно сме, че единственият ни шанс е финансирането да се осигури по оперативните програми. И когато тази малка надежда ни е отнета, ние, живеещите в с. Бусманци, излизаме на протест!”, заявяват местните.

Жителите на софийското село са категорични, че протестът е граждански и със социална тематика, ще е мирен и законен, както и че не е подкрепен или свързан с политическа партия.

Недоволните ще се съберат на пътя, свързващ Летище София с околовръстното шосе и са получили уверение от кмета на район Искър Ивайло Цеков и от кмета на Бусманци Калоян Стойнов, че ще дойдат на разговор.

„Проблемът с продължаващата липса на канализация в много райони на Столична община е значим и е от голям обществен интерес. За съжаление в нашата държава най-елементарните за всеки европейски гражданин неща имат шанс да се случат единствено с граждански натиск. Затова този път ние сме твърдо решени да защитим правото си на достоен живот”, заявяват протестиращите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама