Финансовият министър на САЩ посъветва Грета Тунберг първо да се образова

20:12, 23 яну 20 / Свят 25 2015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Финансовият министър на Съединените щати посъветва шведската тийнейджърка Грета Тунберг първо да учи в университета, преди да призове за спиране на изкопаемите горива. Това накара активистката да отговори, че не е необходима диплома за разбиране на науката.

Грета Тунберг срещу Доналд Тръмп в Давос

Сблъсъкът между Стивън Мнучин и Тунберг отново подчерта напрежението във връзка с изменението на климата по време на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, където правителствата са подложени на натиск да действат по отношение на глобалното затопляне, както и да говорят по въпроса.

Германският канцлер Ангела Меркел също заяви в сряда, че правителствата са задължени да предприемат действия по отношение на опасенията на младото поколение относно изменението на климата.

По-рано Мнучин беше посъветвал Тунберг, която беше отявлено критична към политиката на САЩ по време на престоя си в Давос, да изучава икономика, преди да дава уроци. Попитан за искането на 17-годишната тийнейджърка за незабавно спиране на инвестициите в изкопаеми горива, той каза пред репортери: "След като тя отиде и учи икономика в колежа, тя може да се върне и да ни обясни това".

Грета Тунберг се закани на световните лидери

В поредица от туитове обаче, Грета Тунберг отхвърли коментарите на Мнучин. „Почивката ми преди следването приключва през август, но не е необходим колеж по икономика, за да осъзнаем, че оставащите ни 1,5 градуса въглероден бюджет и текущите субсидии и инвестиции за изкопаеми горива имат смисъл“, написа тя.

„Така че или ни кажете как да постигнем това смекчаване, или обяснете на бъдещите поколения и на тези, които вече са засегнати от извънредната ситуация на климата, защо трябва да се откажем от климатичните си ангажименти“, добави тя.

В речта си пред форума Меркел каза, че по-възрастните политици трябва да използват "положителния стил и конструктивното нетърпение на младите хора", които според нея "имат съвсем различен хоризонт" по отношение на времето. В речта си обаче тя не спомена Тунберг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама