Опасните отпадъци ще се следят на гранични пунктове с GPS

17:54, 23 яну 20 / Политика 25 1268 Topnovini
СНИМКА: БГНЕС

Ще въведем гранични пунктове, през които ще се въвеждат стоките, особено рисковите каквито са опасните отпадъци. Те ще се проследяват с GPS и ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва.

Екоминистърът ще се срещне с представители на рециклиращия сектор

Ще въведем няколко кода за рисковите стоки, които ще бъдат под особен контрол, за да не затрудняваме цялата индустрия, това каза министърът на екологията Емил Димитров след срещата си с рециклиращия сектор, съобщава БГНЕС.

Димитров обясни, че вече са изготвили проекти на наредби и програми между различните институции и добави, че взаимстват механизма от контрола върху рисковите стоки, който НАП въвежда. Екоминистърът заяви още, че другата седмица ще бъдат взети крайните решения и те ще бъдат обявени от премиера Бойко Борисов.

Прокуратурата взе под специален надзор италианския боклук във Варна

Екоминистърът подчерта още, че действащото законодателство у нас е в пълно съзвучие с европейското, само, че има известни пробойни, които позволяват на част от родните оператори да го побългарят, в резултат на което се получава това, „което виждаме по телевизията”.

Сред предложенията на Димитров са въвеждането на мораториум върху вноса на отпадъци от чужбина или да се търси друга по-мека форма, но за него е важно да се хванат, тези които се крият зад гърба на легалния бизнес. „Законодателната мярка може да влезе в сила чак догодина, но с наши мерки ще се опитаме да ги притиснем до стената“, обясни той.

От своя страна бизнесът излезе с четири предложения, а именно въвеждане на банкови гаранции и видео наблюдение, аналогичен на този определен за извършване на дейности с всички видове отпадъци, както и за брокерите на отпадъци.

Борисов: Набелязали сме мерки за боклука от Италия

„Предлагаме еднакъв режим за всички дейности с отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци. Въвеждането на банкови гаранции през 2012 г. бе свързано със зачестилите кражби на метал, сивия сектор и нелоялната конкуренция. Към днешна дата въвеждането на гаранции се доказа като ефективен механизъм в борбата срещу сивия сектор“, мотивира предложението си главният секретар на Българската стопанска камара Добри Митрев.

Те поискаха още създаването на работна група, в която да участват представители на бизнеса за дефиниране и отстраняване на проблемите във функционирането на Националната информационна система за отпадъци с оглед пълноценното й влизане в експлоатация и осигуряване на съответствието ѝ с актуалната директива за отпадъците, и разработваната европейска система.

Също така искат от 2021 г. да отпадне процедурата за облагане на доходите от продажба или замяна на движими вещи, представляващи отпадъци по смисъла на Закона за управление на отпадъците, когато се предават на лица, които имат право да извършват събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане.

„Друга мярка, която предложихме на министъра е да бъдат създадени критерии за компаниите или т.нар. „бял списък на фирмите“, които работят в светлата част на българския бизнес и плащат данъци и осигуровки на своите служители. Част от тях са, ако в дълъг период от време контролните органи не са установили нарушения в една фирма да бъдат проверявани по-рядко, но отново тези проверки да бъдат изненадващи“, обяви Митрев.

Стана ясно още, че екоминистърът обмисля да се отнемат лицензите и на собствениците на площадки за депониране на отпадъци, както да плащат банкови гаранции и прекупвачите, които към днешна дата са освободени от това. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!