Докторантка от ВТУ доказва, че въстанието на Асен и Петър е избухнало по-късно

10:10, 23 яну 20 25 1611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Докторант по история на Великотърновския университет е събрала научни доказателства, които категорично доказват нови факти, свързани с въстанието на братята Асен и Петър.

Анелия Маркова твърди, че откритията ѝ слагат край на спора коя е точната дата на историческото събитие. До този момент за дата на началото на въстанието се приемаше 26 октомври 1185, но Анелия доказва, че то избухнало няколко месеца по-късно, съобщи БНТ.

Пасаж в Историята на византийския историк Никита Хониат, в който той разказва за бунта на пълководеца Алексий Врана срещу Исак II Ангел става повод за спор между историците за точната дата, на която е избухнало въстанието на братята Асен и Петър.

Историкът проф. Пламен Павлов коментира: „Дискусията е още от 19 век и вие може да видите в стари автори или 1186 година или 1185. Проблемът е, че Никита Хониат е писател, византийските историци са преди всичко писатели, за тях историята е изкуство, не е само наука, не е само хронология. Така, че спорът е много сериозен и продължава много дълго време“.

Подготвяйки докторантурата си, Анелия Маркова обаче се натъква на неочаквани факти, които категорично доказват, че въстанието е избухнало през 1186 година. „Доказателствата са много. Слънчевите затъмнения, които съм използвала от соларния каталог на НАСА, които успяват да датират бунта на византийския военачалник Алексий Врана, който се оказва маркер за подреждане на византийските походи срещу Петър и Асен“, разказва тя.

Съществено доказателство за датирането на началната фаза на въстанието се оказва и писмо на Българския Архиепископ Василий от 1203 година. „Той упоменава, че е архиепископ български от 18 години. Когато върнем времето назад, стигаме до извода, че това се случва през 1186 година“, обясни Анелия Маркова.

Въстанието не се премества с една година, премества се с няколко месеца. В някои учебници тази датировка я има, но тя не е фиксирана. Така, както я дава Анелия, не е убедителна“, заяви проф. Павлов.

По всяка вероятност категоричните доказателства, открити от Анелия Маркова, ще променят 26 октомври 1185 година като общоприета година за начало на избухването на въстанието на Асен и Петър.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама