Васил Божков: Ако одържавят лотарията, напускам Левски

19:19, 22 яну 20 25 3834 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Законът е такъв какъвто е и ние сме си платили всичко по закон. Изявлението на АДФИ беше ясно и точно", това каза собственикът на „Левски” Васил Божков преди началото на същинската среща с феновете на тима, съобщава БГНЕС.

Попитан дали е притеснен от днешната проверка, Божков каза: Принципно ние сме за закон. Тук има грубо нарушение на Конституцията на България. Не може да се разсъждава по целесъобразност.

Хазната е ощетена с над 210 млн. лв. заради разлика в хазартните такси

Повече от пет час днес спецпрокуратурата беше в сградата на Комисията по хазарта. Финансовите инспектори проверяват какво е получила държавата за периода от 2014 г. до 2019 г. от хазартни игри. Според АДФИ спортният тотализатор е плащал по-висока държавна такса от частните лотарии.

По повод думите на Валери Симеонов, че държавата ще намери начин „Левски” да остане, Божков каза: „Валери се закани да закара вода в Перник, както знаете”.

Акцент на деня: Хазартни търкания

В официална позиция до медиите от „Национална лотария“ АД, „Евробет“ ООД и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ) заявиха: "Днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси. За проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева.

В допълнение директорът призова да се спрат спекулациите по темата, които уронват престижа на целия сектор. "Както винаги сме заявявали, българските институции получават пълна подкрепа от нас в извършваните от тях проверки за установяване на безспорната истина".

Васил Божков потвърди официално, че няма да има възможност да финансира клуба и ще го напусне, ако бъде приет проектозаконът за хазарта, според който само държавата ще има право да организира лотарийни игри.

"Ако одържавят Лотарията, просто няма да имам възможност да финансирам клуба. Иначе съм готов да остана начело, но не виждам смисъл. Надявам се премиерът да вземе правилно решение", коментира Божков, визирайки предстоящата среща между феновете на Левски, Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев в петък.

Васил Божков: Опитах да говоря с Борисов, не ми вдига

Пред медиите изпълнителният директор на Националната лотария Димитър Ганев даде повече информация за финансовото състояние на Левски към момента.

"Ние сме в Левски по-малко от 11 месеца. В този срок към момента от спонсорски договори и дарения свързани с г-н Божков в Левски са постъпили малко под 19 милиона лева. Има още едни пет милиона, които са под формата на дългосрочно финансиране, което е от Националната лотария, което е до 2023-та година минимум и тогава ще се вземе решение дали това ще се вкара в капитала или може да се опростят, което е по-вероятният вариант", коментира той.

"Към момента какво е погасено - погасени стари задължения в размер на 7,3 милиона - визирам стари задължения, преди да дойдем ние - към данъчни, към осигуровки, към мениджъри, към футболисти. Към момента Левски има споразумение с НАП за разсрочване на задълженията, което клубът спазва и съм сигурен, че НАП ще потвърди това. Към момента нямам просрочени задължения. Левски е абсолютно платежоспособен и не се притеснява от своите кредитори, които така или иначе имат някакви стари неща, които непрекъснато излизат", коментира още той.

Ганев допълни, че е подсигурено финансирането за зимната подготовка на тима и лагерите в Сандански и Турция, както и за новите попълнения, като днес беше привлечен четвърти нов футболист за по-малко от месец. Той обаче потвърди, че Виваком ще съди клуба за неизплатени суми. "Виваком е отправил писмена претенция през месец август за частично връщане на парите. Виваком има изпълнителен лист и Виваком води дело срещу Левски. Става въпрос за малко над 3 милиона лева.

Главният акционер на Левски Георги Попов разкри, че дело срещу "сините" ще има и от страна на Главболгарстрой. "Днес получих обаждане от изпълнителния директор на Главболгарстрой, който каза, че ги предизвикваме да ни съдят, така че те също ще заведат дело", каза той. Попов уточни, че става въпрос за сума малко над 3 милиона лева, но от Левски считат, че не дължат тези пари и ще се съдят за изплащането им. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама