БСП обсъди водната криза с хидроинженери

17:25, 22 яну 20 / Политика 25 2402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да се потърси мнението на експертите, а не да се бърза с политически решения за водната кризата с Перник. За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с хидроинженери на „Позитано“ 20, на която се обсъждат проблемите във водния сектор. 

„Опитахме и успяхме да съберем заедно над двадесет човека – хидроинженери, специалисти, проектанти, строители на язовирите и каскадите в България, изключителни професионалисти. Оказва се, че никой до този момент не ги е потърсил за препоръки, за съвети, за професионално мнение по въпроса как да се реагира в тази криза, в която изпадна Перник, и не само той. Това е потенциална национална криза, защото и други градове и общини са пред опасността да бъдат в режим; и други язовири имат проблеми. Доста сериозно обсъждахме въпросите”, заяви Нинова. 

БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу правителството

Нинова посочи, че от левицата ще внесат алтернативните предложения на експертите в парламента. "Затова призовах да се поканят професионалистите. Те говорят конкретно, за разлика от срещата в Столичния общински съвет, където видяхме, че са събрани политически лица и министри. Взимат се решения, които могат да поставят в риск нещата. Не може една криза, да я гасиш с друга потенциална криза, без да имаш пред себе си елементарна професионална експертиза. Като пиле в калчища са оплетени. Не искат да чуят тези, които разбират, които са надпартийни. Ние техните препоръки ще внесем като алтернативни предложения и ще решаваме в парламента“, даде заявка Нинова, съобщава DarikNews.bg.

Общинският съвет в Перник одобри спасителния план за водната криза

Поканените експерти от левицата изразиха резерви към предложеното от правителството решение да се ползва вода от "Белмекен". Инж. Лиляна Карафизиева заяви, че в билзките месеци яз. „Студена няма да бъде напълнен.

„Язовир „Студена“ не може да бъде излекуван нито от „Белмекен“, нито от друг водоизточник. Двете му деривации не работят, изоставени са, те не се експлоатират. Причината за кризата в Перник не е във водите и в Господ, а в управлението на самите води. Ние няма да можем да напълним „Студена“ в близките месеци. Той се пълни от март до юни. За тези 4 месеца няма да можем да надхвърлим водата, която е била към 1 юли 2018 г. За пернишката водна криза ще продължим да си говорим. Това са решения в обстановка на паника. Трябва да се прояви разум, да се видят всички водоизточници около „Студена и тогава да се прецени колко вода да се подава за Перник“, заяви тя.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама