Лоши условия и остър недостиг на специалисти в психиатричните болници

10:58, 22 яну 20 25 1866 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След пожара в столичния психодиспансер се заговори за лошите битови условия и липсващи специалисти в държавните психиатрични болници. Здравните заведения от този тип у нас са 12, а липсващите специалисти са 51.

25 са незаетите бройки при лекарите от отпуснатия щат – 166.През 2019 г. бяха заделени 10 млн. лв. за подобряване на условията в психиатричните болници. От тях обаче реално отпуснати са малко под 3 млн. лв., но от здравното министерство заявяват, че до края на годината ще бъдат отпуснати и останалите средства.

Психиатричната болница в Нови Искър „Св. Иван Рилски“ е пълна. Места за настаняване на болни – няма, няма и достатъчно лекари.

„Новозавършилите лекари и сестри не желаят да работят в такива условия, за такива мизерни заплати – това е подигравка. Обидно е за нас. За болните е по-скоро е унизително“, каза д-р Васил Урумов.

„Нашата работа тук е много опасна. Имаме нужда от помощ, не можем да се справим сами“, допълни Албена Атанасова, старши медицинска сестра.

Падала мазилка, студ, течове и мухъл. Това са само малка част от условията в отделенията.
В болничната стая тавана се лющи, мебелите са стари, а заради старата дограма, въпреки работещото парно, болните спят с якета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама