Ливан с ново правителство, протестите не стихват

07:40, 22 яну 20 / Свят 25 2072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Ливан Мишел Аун подписа състава на правителството, договорено след повече от месец напрегнати преговори. То ще бъде водено от Хасан Диаб, предаде БГНЕС. Въпреки постигнатото, протестите в страната не стихват. Веднага след обявяването на състава на новия кабинет в редица градове избухнаха нови демонстрации и сблъсъци с полицията.

Протестиращите блокираха блокираха пътища в Бейрут и няколко други градове, както и редица важни магистрали. "Излязохме на улиците, защото, като сформираха такова правителство, те се опитват да ни измамят, правят ни на глупаци. Казват, че министрите са независими технократи. Всъщност всички министри в новия кабинет по един или друг начин принадлежат към управляващите партии, били са в министерства при други правителства. Затова ние сме против това правителство“, заяви демонстрант в Бейрут.

Ливанският премиер подаде оставка

Новият премиер Хасан Диаб е бивш министър на образованието. Министерските места бяха разпределени между основните вероизповедания в страната по следния начин - маронитите ще имат четирима министри, православната общност ще бъде представена от трима министри, католиците имат двама министри, шиитите и сунитите ще имат по четири министерски кресла, арменците ще бъдат представени от един министър, а населението на друзите в страната ще бъде представено от двама министри.

Сблъсъци пред сградата на парламента в Бейрут

Силно задлъжнелият Ливан е без ефективно правителство, откакто Саад ал Харири подаде оставка като премиер през октомври поради протести срещу държавната корупция – това сложи началото на най-тежката най-тежката криза в Ливан след гражданската война през 1975-90 г. Неуспехът да се сформира правителство остави Ливан без план за спасяване, тъй като кризата засяга тежко обикновените хора.

Една от първите задачи на правителството ще бъде да избере подход към предстоящите падежи на държавния дълг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама