Елитен ирански спортист избяга в България

20:51, 21 яну 20 / Спорт 25 2049 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е натурализирала избягалия от Иран таекундоист Фарзад Золхадри, става ясно от негова публикация в социалните мрежи, съобщи OFFNews.bg.

"Най-доброто и най-важното решение в живота ми. Предстоят добри неща", написа спортистът, като благодари в публикацията на страната ни, на българската федерация по таекуондо и лично на шефът й Слави Бинев. Золхадри е качил и снимка от високопланинската ни база Белмекен, като е облечен със спортен екип на България.

Золхадри е ирански национал, като е печелил бронзов медал от първенството на Азия и сребро от Световната купа в Мексико през 2015-а. В коментарите под публикацията негови ирански приятели му пожелават успех и да сбъдне олимпийската си мечта, като изразяват радост, че вече може да се нарече свободен.

Според информацията той е напуснал родината си броени дни след бягството на единствената иранска олимпийска медалистка Кимия Ализадех, която напусна родината си, за да не бъде използвана от пропагандната машина в Иран.

Бягството й стана известно в средата на януари. Ализадех също е състезателка по таекуондо, като има бронз от игрите в Рио де Жанейро. Тя обяви, че се мести в Европа, като се предполага, че става въпрос за Нидерландия. "Не искам повече да бъда част от лицемерие, лъжи, несправедливост и ласкателства, затова напускам страната. Аз съм една от милионите угнетени жени в Иран, с които играят от години. Повтарях, каквото ми казваха, всяко изречение, което ми беше наредено. Ние нямаме никакво значение за управляващите, за тях сме само инструменти", написа Ализадех.

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама