ЕС инвестира 200 млн. евро в космическия сектор

18:50, 21 яну 20 / Свят 25 861 Topnovini
1

Европейската комисия днес обяви инвестиция в размер на 200 милиона евро съвместно с Европейската инвестиционна банка за европейския космически сектор, съобщава БГНЕС. 

Редица проекти и финанси ще бъдат сключени по време на Европейската конференция за космическа политика, която се провежда днес и утре в Брюксел, за да бъдат подкрепени иновативни проекти в космическия сектор.

Мария Габриел: Европа е лидер в иновациите и научните изследвания

"Нашият ангажимент за изследване и иновации в космоса отразява амбицията ни да поставим Европа на челно място в развитието на космическите технологии", заяви европейският комисар по иновациите Мария Габриел.

Инвестицията от 200 милиона евро се състои от два стълба. Единият е договор за заем между Европейската инвестиционна банка и Ариана Груп от сто милиона евро за развитие на програмата на новата ракета Aриана 6.

Освен това Комисията и Европейският инвестиционен фонд обявиха първия технологичен космически фонд и сто милиона евро за програма, насочена специално към подкрепа за растежа и иновациите на малките и средни предприятия, работещи в космическия сектор.

Американска астронавтка постави рекорд

Комисарят по индустрията заяви, че "горещо приветства" заема на Европейската инвестиционна банка за проекта Ариана 6, който е централен за гарантиране на автономен европейски достъп до космоса.

„Второ, с финансирането на иновации изпращаме ясен сигнал, че космическият бизнес в Европа е привлекателна възможност, това е ключова инициатива за развитието на европейските космически стартъпи“, заяви европейският комисар по индустрията Тиери Бретон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани