Разследващи влизат в социалните домове в Пловдивско

14:54, 21 яну 20 25 1855 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев възложи на ОДМВР – Пловдив и на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ съвместно да извършат проверка на Домове за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания на територията на 13 общини в Пловдивска област, обслужвани от Районната прокуратура, съобщи БГНЕС.

Поводът за проверката е постъпил доклад на наблюдаващия прокурор по образуваната на 20 януари 2020 г. преписка за злепоставяне и за упражняване на принуда спрямо болни в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в града под тепетата.

Омбудсманът: Директорът на дома в Пловдив е знаел за изтезанията над възрастни

Проверката се извършва по реда на надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите и следва да изясни спазват ли се нормативните изисквания при осъществяване на тази дейност, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

Проверката е на територията на общините - Пловдив, Първомай, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово. Указано е след приключването ѝ да бъде предоставена обобщена справка за всеки един от социални домове, като при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, прокуратурата ще вземе отношение.

Срокът на проверката е едномесечен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама