"Грийнпийс": Замяната на телешкото с пилешко води до изсичане на горите

21:00, 21 яну 20 / Култура 25 1927 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отказът от телешко месо за сметка на пилешкото води до изсичане на гори, алармира "Грийнпийс".

Отказът от червените меса се разглежда като мярка, която да подпомогне опазването на околната среда, но може да не е точно така. Част от изсичането на горите в Южна Америка е резултат от нуждата от по-големи количества соя, която масово се използва за храна в птицекомплексите. Изсичането на горите Гран Чако и Серадо в Амазонската джунгла е било в резултат на добронамерени граждани, решили да преминат от телешко на пилешко, казват от "Грийнпийс".

Само Великобритания внася над 3 милиона тона соя годишно от Аржентина, Парагвай и Бразилия, като най-голямата част от суровината отива за храна при индустриалното отглеждане на пилета, предава БГНЕС. За да се добие толкова соя, трябва да бъдат засадени 1,4 милиона хектара ниви - площ с приблизителния размер на държавата Черна гора.

Отглеждащите соя вече нанесоха много щети на пълната с диви животни савана в Южна Америка, което доведе до преместването и измирането на животните. Много вегетариански и вегански рецепти разчитат на соята, но използваните количества са незначителни, като 90% от суровината в глобален мащаб отива за храна на животни в месарската и млекарската индустрии.

С все по-голямата популярност на пилешкото за сметка на другите меса, производството на соя се е удвоило от 1997 г. до сега. То допринася за 80 процента от обезлесяването с цел земеделско производство.

За сравнение от суровините отговорни за изсичането на гори, които внася Европа, 47% се пада на соята и едва 14 и 10% съответно на сечта за пасища и сечта за засаждане на растения за добив на палмово масло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама