Приключиха изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР (ОБНОВЕНА)

16:44, 21 яну 20 25 1822 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Съвета за електронни медии продължават изслушванията на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио. 

СЕМ изслуша половината от кандидатите за генерален директор на БНР

Своите концепции днес представят Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. Вчера бяха изслушани останалите трима кандидати - Жени Гаджалова, Антон Митов и Андон Балтаков. 

Програмите на Радиото и музикалните състави са приоритет за кандидата за генерален директор на БНР Митко Димитров. Той заяви, че залага на строга финансова дисциплина. 

Снимка: БГНЕС

"Радиото да бъде преди всичко, преди личното облагодетелстване", обясни той, цитиран от БНР. Димитров заяви, че залага на строга финансова дисциплина, на утвърждаването на "Хоризонт" като информационен лидер и на запазването на "Христо Ботев" като културно-образователна програма. Според него трябва да се намери начин за намаляване на дисбаланса между заплащането в регионалните станции и националните програми на БНР.

"Когато се спазват всички правила от директорите на програмите - от главните редактори, от зам. главните редактори, от водещите, от репортерите, аз мисля, че проблем със свободата на словото няма да има. Не бих си позволил да звъня на никого и да му казвам как той трябва да реализира своето предаване и кого трябва да покани в ефир за свой събеседник", коменитра той за свободата на словото.

снимка: БГНЕС 

В концепцията си кандидатът за генерален директор на БНР Даниела Манолова също акцентира върху неравномерното развитие на програмите в БНР. „През изминалите десетилетия, в продължение на няколко последователни мандата вниманието на мениджмънта е съсредоточено върху програма „Хоризонт“, отчасти поради перманентната динамика на политическата ситуация, отчасти поради генералното подценяване и липса на финансова подкрепа за културата, отчасти поради индивидуалния профил на генералните директори. В резултат на това „Христо Ботев“ е сериозно изостанала програма, с пословично недостатъчно финансиране и с огромни потенциални възможности в дигиталната ера“, каза тя.

Манолова посочи пет главни цели, за които ще работи, ако бъде избрана за генерален директор: „БНР – независима обществена медия, БНР – устойчиво и адекватно финансиране, гарант за тази независимост, БНР – балансирана и обединена медия, БНР – продуцент на висококачествена медийна услуга, и развитие на БНР в синхрон с аудиторията“.

Даниела Манолова смята, че субсидията за БНР трябва да бъде процент от брутния вътрешен продукт. Тя предлага учредяване на независим експертен орган, който да оценява предложението на Управителния съвет на радиото за бюджета и неговото разпределение.

снимка: БГНЕС 

Въвеждане на годишна атестация на служителите, от която да зависи увеличението на заплатите на всеки от тях - това е едно от предложенията в раздела кадрова политика в концепцията на кандидата за генерален директор на Българското национално радио Александър Велев.

Разговарях с колеги от Би Би Си, за да видя там как са нещата. Там няма хонорари, но заплащането е много, много по-високо, това е ясно. Идеята е да можем да вдигнем заплащането… и да вкараме хонорарите във фонда за заплати, за да могат хората с тези заплати да покриват своите нужди. Но хонорарите би трябвало да останат за изключителни творчески прояви, за неща, които са извън длъжностната характеристика и извън работното време“, каза той.

Сред идеите на Велев са също увеличаване на приходите от реклама, спонсорство и издателска дейност като мярка за справяне с дефицита, реализиране на приходи от реклама в интернет, създаване на нови програми в интернет за привличане на млада аудитория.

Изборът на медийния регулатор се очаква утре - 22 януари. До конкурса се стигна, след като през октомври СЕМ отстрани Светослав Костов от поста генерален директор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама