Почина акад. Благовест Сендов

10:20, 20 яну 20 25 2434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст почина акад. Благовест Сендов, съобщиха от БАН.

Акад. Сендов е световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик – ректор на Софийския университет, главен научен секретар и председател на Българската академия на науките, председател на Народното събрание и посланик на България в Япония.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования към семейството и близките на акад. Благовест Сендов. „Личност с изключително ярко присъствие, академик Сендов остави забележителна диря в обществения живот на България като държавник и дипломат, отбелязва той. „Математик със световно признание, академик Благовест Сендов свърза професионалния и личния си път с развитието на академичния и научен живот на България като председател на Българската академия на науките и ректор на Софийския университет. Многобройни са инициативите му, свързани с подкрепата на младите български таланти в математиката и информатика“, посочва държавният глава. Той отбеляза, че е чест за президентската институция трайният ангажимент на академик Сендов с наградата „Джон Атанасов“.

„Акад. Благовест Сендов ще остане в историята на България като един от най-големите съвременни учени със световна слава, известен с новаторския си дух, предал знанията и уменията си на редица поколения. Като политик ни научи, че успехи се постигат само когато има консенсус. Ще запомним чудесното му чувство за хумор, ведрия му поглед към живота и вярата, че „след нова есен и нова зима на света му предстои пак пролет. Поклон пред паметта му!“, написа вицепрезидентът Илияна Йотова във Facebook.

Премиерът Борисов също изрази съболезнованията си към близките му в социалната мрежа:

Своите съболезнования изрази и лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Благовест Сендов е едно от най- ярките имена в българската наука и образование. Признат учен в целия свят, активен общественик и дипломат. Той даде много на България и на света в областта на математиката и новите технологии. Беше отдаден на младите математически таланти с цялото си сърце. Подготви десетки свои последователи, които го уважават и ще продължат делото му. Почивай в мир!", каза Нинова.

"Напусна ни една достойна личност, човек с голям талант, получил заслужено признание в научните среди не само в България, но и по света", написа във Facebook председателят на парламента Цвета Караянчева. "Всички ще го помним както с научната му работа, така и с дейността му като държавник и общественик, дейност, в която той вложи всичките си сили в името на развитието на България. Като председател на 37-ото Народно събрание, ректор на Софийския университет и председател на Българската академия на науките той остана верен на принципите си и спечели заслужено уважение дори сред опонентите си. Дълбок поклон пред светлата памет на един от най-уважаваните български математици, на държавника и на достойния човек Благовест Сендов", пише още тя.

Поклонението ще се състои на 23.01.2020 г. (четвъртък) от 11.00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър I“ №1 (бившия Партиен дом).

Кой беше акад. Благовест Сендов?

Роден е на 8 февруари 1932 г. в Асеновград. През 1956 г. завършва висшето си образование в Софийския университет. Специализирал е изчислителна математика в Лондон и Москва. През 1964 г. защитава кандидатска дисертация.

Професор е по числени методи в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на над 200 научни публикации в областта на теорията на апроксимациите, компютърните науки, математическото моделиране в биологията, компютърната геометрия и др., а така също и на 7 монографии и над 30 учебника.

Кандидат на науките от 1964 г., професор от 1968 г.

Член-кореспондент (1974), академик (1981), председател на БАН (1988 – 1991).

Освен с политическите и научните си изяви, Благовест Сендов е известен и с образователния експеримент „Проблемна група по образованието“, наричан разговорно „Сендовската система“, който инициира, докато е ректор на Софийския университет. 

Макар да е безпартиен и син на „враг на народа“, Сендов е избиран многократно за народен представител още по време на социализма. От 1986 г. е заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет, както и председател на Съвета за наука. Парламентарната му кариера продължава и след 1989 г. в рамките на доминирани от БСП формации. Председател и заместник-председател на Народното събрание от 1995 до 1997 г., съответно от 1997 до 2004 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама