Ревизоро: Перник няма да пие водата на София

11:57, 19 яну 20 / Политика 25 1630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. Това обясни в предаването „Неделя 150“ министърът на околната среда и водата Емил Димитров.

Ивелина Василева е отхвърлила предложението на Ревизоро да отиде в МОСВ

"Трябва да се пести водата", категоричен е министърът. „На много места се нагнетява напрежение… Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно“, коментира Ревизоро.

30 години „ВиК – Шумен“ не е направило нищо за водопровода, построен поне 20 години преди това. Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир „Тича“ по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура... През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата", обясни екоминистърът.

Установени са нови течове по шуменския водопровод

„По оперативна програма „Околна среда“ са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции, целият сектор. ВиК са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК-ата. Тази структура ще помогне на всички“, каза още Емил Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама