При грип и настинка ползвайте изненадващ източник на витамин С

07:20, 19 яну 20 25 2057 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При първите признаци на настинка или грип хората обикновено бързат да се запасят с портокали и мандарини, които са известни с високото си съдържание на витамин С. А знаете ли, че има по-богати източници на витамин С?

Д-р Серхат Коран от Университетската болница в Медипол споделя пред вестник „Сабах”, че стритият червен пипер е една от най-добрите възможности за защитата на организма срещу болести и наднормено тегло. Стритият червен пипер съдържа много повече витамин С от лимоните, подчертава той, предава БГНЕС.

Червените чушки са и мощен антиоксидант – те съдържат витамин В6 и витамин А, които играят важна роля в енергийния метаболизъм на организма. Те намаляват нивата на холестерол и триглицериди в кръвта и подпомагат загубата на тегло, тъй като ускоряват метаболизма.

В допълнение трябва да се знае, че капсаицинът в лютите чушки - съединението, отговорно за техния лют вкус, е силно болкоуспокояващо средство и помага за засилване на имунната система. Той подпомага също отварянето на дихателните пътища и изчистването на натрупания секрет.

Разбира се, трябва да се внимава с количествата люти чушки, тъй като прекомерната им консумация може да причини киселини, стомашни болки и диария.

Важно е и как се съхранява стритият червен пипер. Той трябва да се държи на хладни места, като най-подходящ за целта е хладилникът. Ако в съда проникне влага, афлатоксините (които са канцерогенни) могат да се увеличат и в крайна сметка да доведат до рак на черния дроб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама