Предложение: Личните лекари да дават до 7 дни болнични

15:22, 17 яну 20 25 1312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Личните лекари ще могат да дават до 7 дни болничен. Това предлага правителството като мярка за справяне с фалшивите болнични. Освен това, по границите ще ни проверяват дали когато излизаме от страната не се водим в болнични. Предлаганите мерки са част от приетия от правителството анализ за причините за увеличаване на броя на болничните и неизплащаните средства, съобщи БНР.

Борисов: Болничните ще се плащат както досега

Предлага се още, ако втора лекарска комисия докаже, че съответният човек не е действително болен, болничният да се отмени, а лекарят, който го е издал, да бъде санкциониран.

Друго предложение е да се намали допустимият срок на болнични, издавани от лекарска комисия, от 30 на 20 дни, а този от джипито да е седем вместо досегашните 14 дни без прекъсване като в рамките на годината личният лекар ще има лимит от болнични дни за едно лице не повече от 20.

За бизнеса се предлага, ако има сключен договор с лечебно заведение, да може да изпраща на повторен преглед болния в него, ако се съмнява за злоупотреба.

Няма увеличение на болничните по празниците

Освен това се предлага граничните служби да имат достъп до регистъра на болничните и при излизане от страната да правят проверки, като подават информация към НОИ, ако човекът в момента е в болнични.

Правителството даде срок от един месец, в който предложенията да се обсъждат с бизнеса и синдикатите.

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" орязването на болничния?

Припомняме, че миналата година управляващите решиха да се съобразят с исканията на бизнеса и предложиха първите три дни от болничните да са за сметка на работещите. Мярката беше предложена, за да облекчи работодателите и да спре злоупортебите с болнични листове. Това доведе до обществено напрежение и протеси на синдикатите. Впоследствие кабинетът се отказа от идеята и обяви, че ще разработи друг механизъм за ограничаване на измамите с болнични. Скандалът около изплащането на болничните бе една от причините за оставката на социалния министър Бисер Петков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама