Рушаща се дига край Дунав създава опасност от наводнения

12:55, 17 яну 20 25 1770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предпазната дига на река Дунав между русенските села Бръшлен и Сандрово се руши. При високи води има опасност от наводнение, съобщи БНТ.

Една от причините за лошото състояние на 20-километровата дига са тежкотоварните автомобили на дърводобивни фирми, които минават през нея. Институциите настояват за законови промени, за да се упражнява по-строг контрол.

Откриха опасни отпадъци край Луковит

В района на село Ряхово две фирми секат дърва и често тежките им камиони преминават през дигата, въпреки забраната. „Ние бием тревога всяка година, тъй като фирмите, които добиват дърва, разрушават дигата“, заяви кметът на селото Георги Атанасов.

Комисията от представители на различни институции, която провери дигата, ще иска законови промени, за да се контролира маршрута на камионите. „Държавно горско стопанство би трябвало да има правомощията да упражнява този контрол, който го няма в момента. Не по-малък е проблемът с пробойните в предпазния насип. Дигата е издълбана от язовци и лисици“, коментира областният управител на Русе Галин Григоров.

Спецпрокуратурата предостави нови доказателства за водната криза в Перник

„Има такива дупки по дигата, които при високи води, ако не се констатира къде са, може да тръгне и да наводни селото“, посочи на свой ред кметът на Ряхово.

А жителите на Ряхово живеят в постоянен страх, защото са преживели не е едно и две наводнения.

За да се запълнят отворите по дигата, е необходимо първо да се премахне високата растителност. От „Напоителни системи“ обаче са почистили едва 2 км, защото нямат пари. За да се реши проблемът, комисията ще поиска допълнително финансиране от държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама