Тези Олимпийски игри няма да са като другите

07:45, 18 яну 20 / Спорт 25 1019 Topnovini
снимка: БГНЕС

Олимпийските игри са най-голямото спортно събитие, което има своя ефект не само върху спортния свят, но и върху общностите, икономиката и околната среда. Тази година домакин ще е Токио, а организаторите се надяват положителното влияние да се усети и много по-надалеч.

Мотото, под което ще се проведат 32-те Летни олимпийски игри, е "Да бъдем по-добри заедно. За планетата и за хората". Заедно с него идват и някои промени и цели, които откриваме на сайта на събитието.

Вече стана ясно, че олимпийските атлети ще спят на легла от картони, които са почти напълно рециклируеми.

А това е само една малка стъпка в посоката, която организаторите са си начертали. Те се обявяват в подкрепа на международните цели за устойчиво развитие и се надяват да дадат добър пример на света.

Токио 2020 има Кодекс на устойчивост, включващ редица мерки, чиято цел е да регулират ефекта от спортното събитие върху околната среда.

Сред тях са икономията на енергия и използването на такава от изцяло възобновяеми източници, поддържайки идеята за нулеви въглеродни емисии. Захранването ще става със соларни панели.

Източник: Tokyo202

Олимпийското селище в Токио ще бъде изградено на принципа "Град в природата/Природа в града". Ще се създаде комфортна градска среда, но в хармония с природата. 

Основна цел на организаторите е и намаляваме на боклука, неговото рециклиране и повторна употреба. Навсякъде ще бъдат поставени контейнери за разделно събиране. Освен намаляване на опаковъчните материали, цел е и намаляването на количеството хранителни отпадъци.

Източник: Tokyo 2020

Ефективното използване на водните ресурси също е от съществено значение, като ще се акцентира върху съоръженията за филтриране на дъждовна и рециклирана вода.

Пластмасата също е голям враг, срещу който Токио 2020 застава. Затова и подиумите за награждаванията ще са създадени изцяло от рециклиран пластмасов отпадък, събран от морета и океани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!