Британското знаме „влиза“ в Музея на европейската история

12:05, 17 яну 20 / Свят 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 31 януари, в последните часове от продължилото 47 години членство на Великобритания в Европейския съюз (ЕС), британското знаме ще бъде свалено от пилоните пред Европейския парламент и ще бъде поставено в Музея на европейската история. Това съобщават различни медии, като се позовават на решение, прието при закрити врата вчера в Страсбург от ръководството на ЕП, съобщи БТА.

Предвижда се ЕП да организира прощална среща със 72-мата британски евродепутати, които напускат институцията. От февруари броят на евродепутатите намалява - от 751 досега, на 705 занапред.

За евродепутати от държави, които предстои да се присъединят към ЕС, ще бъдат запазени 46 места от освободените от британците мандати. Останалите 27 места ще бъдат разпределени между 14 държави. Броят на евродепутатите няма да бъде намален за нито една страна, а при преразпределението на 27-те мандата някои държави ще получат между едно и пет допълнителни места заради промени в броя на тяхното население. България ще запази броя от 17 евродепутати.

На 29 януари се предвижда Европейския парламент да одобри споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Гласуването е насрочено за 18.00 ч. местно време (19.00 ч. българско). Споразумението предвижда Великобритания да не бъде повече част от ЕС от 1 февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама