Бум на хепатит А в Бобов дол

16:30, 17 яну 20 25 1682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

публикувана 11.59/ обновена 16.30 

Бум на хепатит А е регистриран в Бобов дол. 25 случаи на заразата, известна като болест на мръсните ръце, са установени в града от октомври до сега, 13 от тях са в училището в миньорския град, казаха от Регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил.

Епидемия от заболяването не е обявена, коментира кметът на общината Елза Величкова.

От общината са предприети предписаните мерки срещу разпространението на хепатита. Извършва се редовна дезинфекция в двете училища, увери Величкова: РЗИ не е обявило епидемия, но има. В едното училище са 12 деца, в другото – едно“.

"Ако се изключи бумът от заболяването в Бобов дол, то в региона няма регистрирани чести случаи на хепатит А, за миналата година в областта са били общо 26", каза д-р Илиана Кръстева, шеф на отдел в РЗИ-Кюстендил. „Ще се овладеят, стига да се спазва хигиена. Единствено в детските заведения се прекратява приемът на новопостъпващи, ако не са преболедували или имунизирани, за срок от 45 дни от регистрирания случай. Има ваксина, която има много добър ефект при такива ситуации. Ако 80% от контингента се обхване, за 2 седмици до четири край с разпространението“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама