Искат 20 г. затвор за подсъдимите по делото „Хитрино“

10:55, 17 яну 20 25 1140 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Максимална присъда от 20 години затвор за подсъдимите машинисти по делото „Хитрино“ поиска прокурор Маргарита Георгиева на заседание на Окръжния съд в Шумен, съобщи БНР.

Димитър Михнев и Радослав Петков са обвиняеми за трагедията от 10 декември 2016 г., когато при взрив на дерайлирала цистерна загинаха 7 души и бяха нанесени разрушения в селото.

Двамата машинисти са еднакво отговорни за настъпилия тежък резултат“, обяви в пледоарията си Георгиева. Тя настоя Шуменският окръжен съд да излезе с решение машинистите да нямат право да управляват влакова композиция в срок, който е дори по-дълъг от ефективната им присъда.

Съдът отново заседава по делото „Хитрино“

Само скоростта е причина за катастрофата“, каза многократно пред съда прокурорът. Товарната влакова композиция е навлязла в гара Хитрино с двойно по-висока скорост от разрешените 40 км/ч. Държавният обвинител допусна, че двамата машинисти са заспали и заради това не са видели двата предупредителни знака за максимална скорост.

Източникът на възпламеняване на газовия облак, образувал се вследствие на разкъсаната при катастрофата цистерна, не е установен“, уточни тя.

Съдът отново заседава по делото „Хитрино“

Подобно признание показва, че фактическите обстоятелства по делото не са изяснени“, коментира адвокатът на машинистите Ивайло Йорданов. „За да има осъдителна присъда, всички съществени елементи на доказване трябва да бъдат налице. Само така може да се постанови един стабилен съдебен акт”, добави Йорданов.

Във вторник пред съда ще говори Николай Димитров, защитник на пострадалите при взрива.

Ден по-късно съдия Райкова трябва да обяви присъдата на първа инстанция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама