Китай отбеляза най-ниска раждаемост от 70 години насам

09:42, 17 яну 20 / Свят 25 1180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нивото на раждаемостта в Китай е спаднало до най-ниското си ниво от създаването на Китайската народна република преди 70 години, въпреки премахването на "политиката за едно дете". Коефициентът на раждаемост е 10,48 на 1 000 през 2019 г. - най-ниският от 1949 г., съобщи Националното статистическо бюро. Броят на бебетата, родени през 2019 г., спадна с 580 000 до 14,65 милиона.

Раждаемостта в страната намалява от години и това е предизвикателство пред втората най-голяма икономика в света. Въпреки намаляването на раждаемостта, населението на Китай достигна 1,4 милиарда през 2019 г., съобщи статистическото бюро.

През 1979 г. китайското правителство въведе общонационална "политика за едно дете" за забавяне на растежа на населението. Семействата, нарушили правилото бяха изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти.

Но политиката е обвинявана за тежкия дисбаланс между половете - мъжете все още надхвърлят жените с повече от 30 милиона, сочат данните за 2019 г.

През 2015 г. правителството прекрати "политиката за едно дете" и позволи на двойките да имат две деца, но реформата не успя да обърне спадащата раждаемост в страната.

Експерти обясняват, че това е така, защото облекчаването на политиката не беше придружено с други важни промени, които подкрепят семействата: парична подкрепа за отглеждане на деца и увеличен отпуск по майчинство. Повечето хора всъщност не могат да си позволят повече от едно дете, казват анализатори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама