Неандерталците са били отлични гмуркачи, смятат учени

21:44, 16 яну 20 / Култура 25 1859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неандерталците са били добри плувци и редовно са се гмуркали на дъното на Средиземно море, за да събират черупки от различни мекотели. Това сочат пещерни разкопки в централните райони на Италия.

Експертите са на мнение, че неандерталците не са ловували само едри бозайници. Предшествениците на хората са знаели как да ловят риба и умело да се гмуркат, използвайки торби с въздух за дишане, пише БГНЕС.

Освен това не се изключва и неандерталците гмуркачи да са се потапяли на дълбочина от 2 до 4 метра, за да събират интересни находки.

Наличието на гладки черупки в арсенала на неандерталските инструменти показва, че древните хора не са ги намирали на морския бряг, а са ги събирали директно от дъното му.

Учените отдавна вярват, че неандерталците са били значително по-неразвити от кроманьонците и другите ранни хомо сапиенси в културно отношение. Предполага се, че не са умеели да говорят, не са имали култура и религия, дори не са знаели как да си напалят огън. Разкопките от последните години показват, че тези схващания са погрешни.

Преди четири години археолозите откриха огърлици, изработени от ноктите на хищни птици, направени от неандерталците в хърватската пещера „Крапина“, а по-късно в северната част на Испания учените откриха няколко образци на „напреднали“ неандерталски пещерни рисунки.

Учените установили, че те са правели лечебни отвари и са си рисували абстрактни татуировки. Освен това са извършвали доста сложни погребални ритуали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама