Шумен остава без вода заради авария на 40-годишен водопровод

19:35, 16 яну 20 25 2003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Водна криза обхвана още един областен град - Шумен. Внезапна авария на магистрален водопровод остави хиляди на сухо, предава bTV. На изворните чешми в Шумен има големи опашки от хора, които са дошли, за да напълнят вода за домовете си. През деня аварийните екипи на местното ВиК продължиха да работят по отстраняването на общо 20 аварии по тръбата.

Аварията предизвика внезапното спиране на водоподаването, планирано иначе за петък сутринта. Екипи на ВиК и на частна фирма работят по подмяна на компрометирания участък от стария, повече от 40-годишен водопровод.

„В рамките на тия 48 часа бихме могли, трябва да се справим, ако не излязат някакви непредвидени ситуации“, казва инж. Галин Ганев от ВиК – Шумен.

„Много трудно, но успяваме все пак. Доста е сложна (аварията), както виждате, а и аз нямам обяснения вече, много съм изморен, ще ме извините“, споделя Февзи Ахмед от авариен екип на ВиК-Шумен. Общо около 60 души от аварийните екипи на ВиК работят на терен. А в Шумен Злати Димитров вече е запасил дома си с десетки литри вода, за да се справи в дните на безводие.

„Трябваше да вземат предварителни мерки за тия аномалии, щото тия аномалии и тия дефекти не са от вчера или от днеска, те са от много по от рано и трябваше да се вземат мерки да се подмени тая водопроводна мрежа поне“, смята Димитров.

Болниците и детските градини са се готвили за планирания ремонт и имат резерв. А в безводието алтернатива за шуменци са градските изворни чешми, пред които вече има опашки.

Работата продължава и този петък, ако няма възникване на нови усложнения в късния следобед ще започне поетапното пълнене на системата, като се очаква шуменци отново да имат вода в събота.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама