Бившият министър Илко Семерджиев оправдан окончателно по дело за натиск

16:05, 16 яну 20 / Общество 25 270 Topnovini
1

Бившият здравен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков - Илко Семерджиев, е окончателно оправдан по дело, което се води от близо 3 г., съобщи „24 часа“.

Той бе обвинен от спецзвеното "Антикорупция", че на 24 март 2017 г. е заплашвал с уволнение Асена Стоименова, по онова време изпълнителен директор на агенцията по лекарствата (ИАЛ).

Прокуратурата твърдеше, че ѝ се заканил в телефонен разговор, че ако не назначи определен човек за свой заместник, "може да я уволни, а може да направи и други неща". През юни 2018 г. Софийският градски съд обяви Семерджиев за невинен, а на 2 април м.г. това направи и апелативният съд.

На 15 януари т. г. Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил оправдателната присъда. Решението е под номер 179 и е взето от 3-членен състав с председател Антоанета Данова и членове Лада Паунова и Даниел Луков, става ясно от сайта на ВКС.

Магистратите са преценили, че не може да се говори за натиск и "непозволено вмешателство" в работата на Стоименова, тъй като според Устройствения правилник на агенцията заместникът в ИАЛ се назначава от директора, но след съгласуване с министъра на здравеопазването. Това според ВКС означава, че свободата за решения на директора на агенцията по лекарства е ограничена. Спорът е бил дали за заместник на Стоименова да бъде назначен Боян Доганов.

ВКС приема и становището на предните инстанции, че използваните при разговорите изрази от Семерджиев не "представляват заплаха".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани